Människor och tros programledare Tithi Hahn. Foto: Johan Ljungström/SR

Människor och tro fredag: Utsatt läge för araber i Israel

P1 fredag 30 januari kl 14.03 samt 31/1 kl 17.00

I kölvattnet av Gaza-kriget ökar nu misstron mellan Israels judiska befolkning och landets arabiska minoritet. Högerpartier i israeliska Knesset vill bannlysa arabiska partierna inför valet den 10 februari och som skäl anför man bristade lojalitet mot staten. Samtidigt höjs allt fler röster för en deportation av israels araber till en framtida palestinsk stat.

Påvens beslut att upphäva exkommunikationen av fyra biskopar i prästbrödraskapet SSPX har väckt starka känslor. Inte minst i Sverige där SVTs Uppdrag Granskning nyligen sände en intervju, där en av biskoparna, Richard Williamson, förminskade omfattningen av Förintelsen. Vad betyder det för svenska katoliker att Vatikanen öppnar dörren för det kontroversiella prästbrödraskapet? Hur påverkas den interreligiösa dialogen som Påven säger sig värna om och vilka kopplingar finns mellan högerextrema värderingar och den konservatism som präglar SSPX?

Programledare: Tithi Hahn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".