Generation Z: Isoleringscell för 12-16-åringar. Här blir de inlåsta utan kläder i upp till ett dygn. Foto: Daniel Velasco/SR

Generation Z - Om inlåsta barn

P1 söndag 15 februari kl 13.00

En morgon när 14-årige Mohamed sitter barnvakt åt sina småsyskon ringer det på dörren. När han öppnar kliver flera poliser in. De söker igenom hans rum och tar Mohamed med sig.

Hans 6-åriga lillasyster som lämnats kvar i lägenheten rusar ut i pyjamas. Hon springer till mammas jobb. Hon gråter och skriker och berättar vad som hänt, att poliser kom och tog Mohamed. Några timmar senare är Mohamed inlåst bakom galler och skottsäkra fönster, långt hemifrån. Det ska dröja innan han får träffa sin familj igen.

Vad händer när ett barn under 15 år anklagas för brott? Och var går gränsen mellan vård och straff?

Generation Z träffar Mohamed och hans familj. Och Amir som fick tvångsvård redan som spädbarn och åkte fast för sin första misshandel som 6-åring.

Programmet besöker också en isoleringscell för barn och försöker intervjua barn som är undantagna sin rätt att uttala sig. De måste nämligen ha socialtjänstens tillstånd att yttra sig i media, samma socialtjänst som har berövat dem deras frihet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista