Barnen: Min syster fick cancer

P1 fredag 20 februari kl 11.03 samt 22/2 kl 19.03

Det här är det tredje och sista programmet i Barnens serie om att leva med cancer. I två program har barnen själva berättat om hur det är att kämpa mot en svår sjukdom samtidigt som både kroppen och själen växer så det knakar. Nu är det syskonens tur att berätta. Hur är det att vara den som är frisk när föräldrarnas tid och kraft går åt till den som är sjuk?

Josefine Holstenson var sexton år när hennes lillasyster Evelina fick cancer. Den höstdagen förändrade hela familjens liv.
- Vi är tre systrar och har varit ganska lugna mot varandra. Men nu var det alltid någon som skrek och alltid någon som var ledsen. Det var som ett tredje världskrig.

Josefine var orolig för sin syster. Men hon var också arg på Evelina som tog allt fokus.
- Om någon ringde och frågade: hur är det med familjen? så svarade mamma: Jo, Evelina mår bättre i dag. Alla frågade hur Evelina mådde. Men det var ingen som frågade hur jag mådde.

De vuxna tyckte att Josefine var bråkig och besvärlig. Men när hon träffade Toni Berisa, som arbetar med att stödja syskon till barn med cancer, fick Josefine veta att hon reagerade helt normalt. Syskon till ett barn som blir sjukt kämpar med känslor av vrede, övergivenhet och skuld. Men omgivningen är ofta så fokuserade på det sjuka barnet att syskonen glöms bort.

Reporter: Lollo Collmar