2008-05-15: Välviljans apartheid - temasatsning i Sveriges Radio 19-25 maj

Varför är mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar inte lika heta frågor som kön, sexuell läggning eller etnicitet? Sveriges Radio sänder en temavecka 19-25 maj under rubriken Välviljans apartheid med program i samtliga kanaler och en temasajt sverigesradio.se/valviljan

- Det finns en föreställning om att Sverige har kommit långt när det gäller mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, men det är inte säkert att det är så. Förtidspensioneringarna bland unga funktionsnedsatta ökar, säger Katarina Hahr, publicistisk projektledare för Välviljans apartheid.

- Det är ju inte funktionsnedsättningen i sig som är intressant, det är erfarenheterna och de andra perspektiven som är viktiga i samhällsdebatten, avslutar Katarina Hahr.

Här är några av programpunkterna under temaveckan.

Kulturradion Snittet. Design för alla.
P1 onsdag 21 maj kl. 14.03 samt 22 maj kl. 18.15

- I höstas besökte jag Barcelona som är en av Europas mest tillgängliga städer. En stad som inte är tillgänglig för alla sina medborgare är inte demokratisk, säger Katarina Hahr.

Barcelona har kommit långt med att bygga om gatumiljö, tunnelbanesystem och offentliga byggnader så att alla kan ta sig fram.

Design för alla kallas projektet. Cecilia Blomberg och Katarina Hahr har träffat mannen bakom projektet, Francesc Aragall, och testat den offentliga miljön i Barcelona.

Tendens. Dubbelt utsatt.
P1 onsdag 21 maj kl. 11.03 , 20.03 och 22 maj kl. 23.30

- Killar som ger sig på tjejer med funktionshinder är inte riktiga killar, de är fega och vill bara visa makt, jag vet... berättar Emelie som är aktiv i föreningen ”Grunden” som drivs av personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

Tendens uppmärksammar under temaveckan ”Välviljans apartheid” våldet som drabbar kvinnor med funktionsnedsättning. En av tre uppger att de blivit misshandlade.

Ett slags tyst våld som många skyggar för då förövaren ofta är någon, anhörig eller personal, som kvinnan är beroende av. Vilket stöd behöver dessa kvinnor och vilken hjälp får de?

Studio Ett och P1-morgon kommer också att bevaka mänskliga rättigheter och funktionsnedsättningar under veckan.

P4 lokala kanalerna - ett axplock
SR Dalarna -Tillgänglig fritid? Vi följer med en rullstolsburen ungdom för att undersöka hur tillgängliga fritidsaktiviteter är - bio, krogen, badet, fiket, m m.

SR Norrbotten - Varför har det blivit svårare att få bilstöd för personer med funktionsnedsättning?

SR Västernorrland - Det nybyggda och gigantiska affärscentrat Birsta City får mycket kritik. Parkeringarna är livsfarliga och helt utan gångvägar vilket gör det extra svårt för dem med funktionsnedsättning.

P1 Granskar
P1 25 maj kl. 15.03-17.45.

Veckan avslutas med P1 Granskar, som sänder från Kulturhuset i Stockholm med inbjuden publik. Programledare Ami Hedenborg med sidekick Finn Hellman. I direktsändningen diskuteras arbetsmarknadsfrågor för personer med funktionsnedsättning, fritid, familj och privatliv. Sista timmen blir det paneldebatt där publiken kan ställa frågor till makthavare från olika myndigheter.

Pressbilder Temavecka: Välviljans Apartheid 19-25 ma

Ett samhälle som inte är tillgängligt för alla medborgare, är det demokratiskt?
Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

http://sverigesradio.se/press/bildmapp/377063_113_170.jpg

Katarina Hahr, publicistisk projektledare
Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

http://sverigesradio.se/press/bildmapp/377064_113_170.jpg 

För mer information, vänligen kontakta:
Katarina Hahr, publicistisk projektledare
08-784 27 23
070 553 23 70
katarina.hahr@sr.se

Daniel Boo, projektledare
08-784 21 20
0706-182120
daniel.boo@sr.se

Bengt Arwén, pressansvarig SR
08-784 17 59
0703-72 71 81
bengt.arwen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista