2008-05-08: Årets Ikaros-radiovinnare utsedda

I dag tillkännagavs vinnarna av årets Ikarospris. Martin Johnson vann med dokumentärerna Hon sov hemma & Pappa tar semester från SR Dokumentärredaktion i kategorin Dokumentär & Reportage. Radioteatern vann med Peter Kihlgårds Cinema Verité i kategorin Drama & Fiktion. Sveriges Radios Romanpris tog hem priset för andra gången, Kerstin M Lundberg och Elin Classon i kategorin Kunskap & Kultur.  Kaliber vann med sitt program Friska pengar sjuka intyg i kategorin Samhälle & Fördjupning och slutligen tog Annika Lantz nyårsrevyn hem priset i kategorin Underhållning & Evenemang.

Ikaropriset delas ut av Public serviceklubben vid SR, UR och SVT.

Dokumentär & Reportage

Hon sov hemma  SR Dokumentärredaktionen
En dokumentär av Martin Johnson om att förlora sin mamma och att återerövra förträngda minnen: Han förträngde ett år av sitt liv. Det året då hans mamma blev sjuk i magcancer och dog. Han var fjorton år då. Nu har det gått sju år och han talar med sina syskon och de berättar sina minnen från året då mamman blev sjuk och dog.

Pappa tar semester SR Dokumentärredaktionen
För sex år sen cyklade en ensam pappa på en ferrariröd cykel längs den irländska kusten. Hemma i Sverige fanns hans tre barn. De hade några år tidigare förlorat sin mamma i cancer. Nu, idag är barnen inte längre barn utan vuxna men Martins pappa har fortsatt att försvinna. Med hjälp av tre vykort som han skickade från Irland börjar Martin leta efter sin pappa. Kanske kan Martin komma att förstå sin pappas handlingssätt? En dokumentär av Martin Johnson.

Juryns motivering:
För modet att erövra sin egen historia, för nära samtal med känsla av att allt står på spel och för ett förtroende som bara vågar ges en lyssnare när radion är som allra bäst.

Drama & Fiktion

Cinema Verité, Radioteatern
av Peter Kihlgård, producent Anders Carlberg
Peter Kihlgård skriver på sin nya roman. Plötsligt ringer det på dörren. Det är Kicki och Lasse som har stigit ut ur fantasiernas värld och blivit verkliga människor. De är mycket upprörda över hur de skildras. Nu ska de säga honom ett sanningens ord. De kidnappar honom!

Juryns motivering:
För att med ett annorlunda grepp närmat sig teaterkonstens möjliga rymd och fantasifullt utnyttjat mediet i form och gestaltning där rollkaraktärerna ifrågasätter och tar författaren som gisslan.

Kultur & Kunskap

Sveriges Radios Romanpris 2007, SR Kulturredaktionen
Sveriges Radio delar varje år ut ett romanpris till ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Prissumman är på 30.000 kr. Det unika med detta pris är Lyssnarjuryn. Den förnyas varje år och består av bokläsande radiolyssnare i olika åldrar och med skiftande yrken som skrivit och anmält sitt intresse. Jurymedlemmarna läser de sex nominerade romanerna, diskuterar dem och utser tillsammans pristagaren. Delar av diskussionerna sänds i radio.

Juryns motivering:
För ett genomgående unikt radiosamtal där lyssnaren ges verktyg och makten att erövra både studion och litteraturen och för det ovanliga modet att släppa taget om den slutliga domen, för genuin folkbildning i ordets ursprungliga betydelse.

Samhälle & Fördjupning

Radio: Friska pengar sjuka intyg, Kaliber
Faktafel. Kränkningar. Stress och slarv.
Ett företag som gör utredningar på uppdrag av Försäkringskassan har slarvat med fakta och struntat i flera utlovade delar av sitt arbete.  

Kaliber har granskat en mängd fall där sjukskrivna människor känner sig illa behandlade av utredningsföretaget.

Vi kan också visa att Försäkringskassan inte haft någon uppföljning av de tjänster de köpt från det här företaget - och andra liknande företag - för hundratals miljoner kronor.

Juryns motivering:
För att uthålligt och envetet givit sig in i en byråkratisk djungel där vem som helst kan bli offer för en ordning som tycks vederhäftig men rymmer kaos som stämplar människor för livet, för att med allvar, värme och humor visat på ett krackelerande försäkringssystem, för ett program som gör skillnad.

Underhållning & Evenemang

Radio: Lantz i P4, Nyårsrevy
Årets sista direktsända Lantz i P4 med Nyårsrevy. Egenskrivna låtar, sketcher, texter och dikter. Carina Berg spelar städerska, och går runt i olika kända människors hus och städar. I akt 1 städar hon i Ulrika Schenströms hus. Där hittar hon ett kvitto från den ödesmättade kvällen då Ulrika och Anders Philblad drack öl och pussades. Snart kommer även Fredrik Reinfeldt in i huset och sjunger en serenad till sin mycket saknade Ulrika Schenström. I akt 2 städar Carina hos Göran Persson, där möblerna stämmer upp i en kavalkad om att Helmut Kohl äter smör. Den kommande svensktoppslåten Bananflugor i November framförs, och Thomas  Nordegren dyker upp och spelar en JAS-agent. I akt 3 befinner sig Carina i Horace Engdahl och Ebba Witt-Brattströms hus och där får vi höra Annika Lantz och Papa Dee i en låt som är skriven av Sture i Svenska Akademien och handlar om den nya buggningslagen.

Juryns motivering:
För skarp politisk satir som inte väjer för humorns såväl lättvindiga som seriösa undertoner. Ett underhållande revycollage med en oemotståndlig kombination av lättsamhet och allvar som vågar välta publiken i text och ton.

Om Ikarospriset
Ikaros delas ut varje år av Public service-klubben på SR, SVT och UR till den redaktion eller det program som ”helt enkelt är vansinnigt bra” och som präglade radio- och tv-året 2007. Det som kännetecknar en sann Ikarosvinnare är hög kvalitet, kreativitet, nyskapande, spännande journalistik och utnyttjande av mediets oanade möjligheter. Priset delas ut i klasserna:

1) samhälle och fördjupning
2) dokumentär och reportage
3) drama och fiktion
4) underhållning och evenemang
5) kunskap och kultur

Ikaros jury: Katarina Hahr, Boel Adler, Lena Allerstam, Ulrika Arlert, Görel Elf, Jesper Lindau, Anna Luuk, Nina Löfgren, Karin Wirenhed, Ann Victorin.

Pressbilder

Cinéma Vérité - Peter Khilgård,Leif André, Lina Englund
Foto: Stina Gullander/SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/292690_130_170.jpg

Romanpriset med Kerstin M. Lundberg och Elin Claeson.
Foto: Micke Grönberg/SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/374607_130_130.jpg

Kaliber – Sanna Klinghoffer, Kristina Hedberg och Anna Jaktén.
Foto: Emma Andrea
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/358287_130_170.jpg

Lantz i P4 – Annika Lantz
Foto: Stina Gullander/SR
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/374610_113_170.jpg

För mer information kontakta:
PS-Klubbens ordförande:
Katarina Hahr
katarina.hahr@sr.se
08-784 27 23

SR P1, Eva Sahlin
08-784 18 52
eva.sahlin@sr.se

SR P4, Lena Henriksson
Tel 08-784 98 17
lena.henriksson@sr.se

Radioteatern, Marie Jansson
08-784 16 20
marie.jansson@sr.se

Foto, Mikael Grönberg eller Mattias Ahlm
08-784 71 57
foto@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista