2008-05-08: Premiär i Radioteatern Klassiker: "Frankensteins monster" av Mary Shelley

En melodram i tre delar i dramatisering och regi av Anders Carlberg. En historia som gjord för radioteaterns möjligheter att låta fantasin spela fritt.
Radioteatern presenterar berättelsen om doktor Victor Frankenstein, mannen som en mörk natt i november lyckas ge liv åt en samling ihopsydda likdelar insamlade i bårhus och på avrättningsplatser. En gärning som han får all anledning att ångra. Men vad drev honom till den? Och vad skiljer hans skapade monster från dig och mig?
- Vad står Frankensteins monster för idag? Reservdelsmänniskan? Vetenskapsmannens manipulerande med generna? Jag har inte velat göra en så bokstavlig aktualisering av Mary Shelleys klassiker. Idag när både Shakespeare och Ibsen spelas i modern kostym har jag snarare sett det som en utmaning att låta historien växa ur det slutande 1700-talet på tröskeln till en ny tid som ska bli vetenskapens och framåtskridandets: 1800-talet! säger Anders Carlberg och fortsätter: Könsrollerna är strikta, absoluta. En man är en man, en kvinna en kvinna.
Den unge Victor Frankenstein växer upp i Genève och på egendomen vid sjön. Familjen lever också några år i Italien vid Neapelgolfen. Hans mor behöver det för sina ”klena nerver”. Hon går allt djupare in i sig själv. Plötsligt bryter Victor med allt; det måste finnas ett annat sätt att leva, men då krävs en annan människa än den Gud skapade. Gud är ett fiasko, Victor är den som ska skapa Den Nya Människan! Och han gör det.
Premiär! Del 1 Fredag 9 maj kl 19.03 i P1
Premiär! Del 2 Fredag 16 maj kl 19.03 i P1
Premiär! Del 3 Fredag 23 maj kl 19.03 i P1
Efter den första delen sänds ett program av Nataly Salas om Mary Shelley, dotter till den första feministen – Mary Wollstonecraft och anarkismens fader – William Godwin. Hon föddes mitt under de industriella omvälvningarna i England och brinnande fransk revolution.
I rollerna hörs: Hannes Meidal, Agnes & Aaron Eidem, Peter Andersson, Hamadi Khemiri, Christian Berling, Julia Marko-Nord, Frida Röhl, Sara Turpin, Ulla-Britt Norrman, Lars-göran Persson, Hans Klinga, Fredrik Meyer, Kerstin M Lundberg, Ingvar Kjellson, Lena Mossegård, Tess Kanter Pergament, Jonathan Montelius och Tommy Nilsson.
Översättning: Anna Pyk.
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip. Producent: Magnus Florin.
Pressbilder:
Peter Andersson
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/374222_114_170.jpg

Hannes Meidal och Hamadi Khemiri
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/374225_118_170.jpg

Julia Marko-Nord
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/374228_114_170.jpg

Foto: Micke Grönberg/SR
För mer information vänligen kontakta:
Jasenko Selimovic, chef Radioteatern
jasenko.selimovic@sr.se
08-784 16 10
Marie Jansson, pressinformatör Radioteatern
marie.jansson@sr.se 
08-784 16 20
Cecilia Bodström, kanalansvarig P1
cecilia.bodström@sr.se
08-784 50 54, 0708-99 97 41

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista