2008-05-04: BAO slår nya rekord på Svensktoppen

Benny Anderssons Orkester - BAO - som slagit alla rekord möjliga på Svensktoppen, sätter nu ett nytt genom att idag ha legat 200 veckor på Svensktoppen med ”Du är min man”. Den 11 juli 2004 gick låten rakt in på listans förstaplats och har alltså sen dess hållit sig kvar.

Idag ligger BAO och Helene Sjöholm på åttonde plats. Svensktoppens programledare Carolina Norén bjöd in trendspanaren Magnus Lindkvist till dagens program för att få en förklaring till ”Du är min mans” otroliga framgångar.

Magnus framförde tre grundteser till dess succé. Han menar att ”Du är min man” står för trygghet och stabilitet i tider när snabba förändringar sker både ute i stora världen och i vår närhet. Vi vill greppa tag i något som påminner om svunna tider. Låten är också en väldigt tydlig hyllning till den heterosexuella tvåsamheten. Dessutom står låten också för den nya starka och självständiga kvinnan, som är en växande kraft i samhället. Helene Sjöholm tar för sig när hon rakt på sak sjunger ”Du är min man”. Sist men inte minst - den kravlösa kärleken - i tider av stora krav på oss från media och jobb, med mycket prestationsångest - får mannen och vi vara precis som vi är, men bli älskade ändå av Helene Sjöholm. Som i textraderna ”Jag vet du gör så gott du kan, fast du inte tycker att du räcker till, men du får tycka vad du vill, jag älskar dig....

Hör hela analysen och intervjun med Magnus Lindkvist på: sverigesradio.se/Svensktoppen
Interjun ligger i programmets första halvtimme.

För mer information om Svensktoppen vänligen kontakta:
Carolina Norén, programledare Svensktoppen
carolina.noren@sr.se 070-215 63 05

Lena Henriksson, pressinformatör P4
lena.henriksson@sr.se  070-584 98 17

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista