Susanna Lindeborg. Foto: privat.

2008-04-01: P2 presenterar ny jury för Jazzkatten

Nu är det klart hur juryn för nästa års upplaga av P2:s jazzpris Jazzkatten ska se ut. Den nya juryn består av sex kompetenta personer som ska fortsätta arbetet med att göra priset mer etablerat.

De sex jurymedlemmarna är:
-Sofia Jernberg, Stockholm: sångerska, kompositör, bandledare
-Thomas Jäderlund, Göteborg: musikproducent SR, improvisatör, saxofonist, lärare vid Musikhögskolan i Göteborg
-Susanna Lindeborg, Haverdal: pianist, kompositör, bandledare
-Bengt Strokirk, Stockholm: jazzproducent Rikskonserter, Swedish Jazz Celebration
-Lennart Strömbäck, Umeå: musikproducent Botnia Musik, konstnärligt ansvarig Umeå Jazz Festival
-Ingrid Strömdahl, Stockholm: frilansskribent musik SvD

– Vi är glada över att ha en stark och kompetent jury för Jazzkatten 2009 på plats, som nu ska fortsätta arbetet med att stärka prisets förankring i det svenska musiklivet. Juryn ska även diskutera nästa års upplägg för nomineringar och om några nya kategorier ska tillföras, säger Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2

– För 15 år sedan startade vi vår årliga kritikeromröstning för att utse vinnarna av priset Jazzkatten. Nu har Jazzkatten blivit både högvilt och en eftertraktad trofé. Att arbeta med den nya juryn blir ett sätt att utveckla priset, säger Lars-Göran Ulander, samordnande producent för P2:s Jazzradion och juryordförande.

Susanna Lindeborg, pianist och kompositör, är en av de nyutnämnda jurymedlemmarna. Hon hoppas kunna tillföra nya idéer i arbetet med Jazzkatten.
– Det finns många duktiga kvinnliga instrumentalister som inte uppmärksammas tillräckligt i den manligt dominerade jazzbranschen. Jazzmusiken utvecklas hela tiden och speciellt kvinnliga musiker har utvecklat mer udda former och moderna varianter av jazz. Jag hoppas att priset kan spegla det, säger Susanna Lindeborg.

Årets Jazzkatter
Årets Jazzkatter delas ut vid Swedish Jazz Celebration på Fasching i Stockholm torsdag den 3 april. Priset delas ut av Sveriges Radios VD Kerstin Brunnberg. Listan på de nominerade finns på sverigesradio.se/p2/jazz, där kommer även namnen på vinnarna att publiceras på torsdag kväll efter kl. 20.00.

Nytagna pressbilder från prisutdelningen finns torsdag den 3 april efter ca 22.00 på http://sverigesradio.se/press/bilder/jazzkatten/

Sveriges Radio P2 sänder runt 5 timmar levande svensk och internationell jazz varje vecka vilket gör P2 till en av de viktigaste aktörerna på den svenska jazzscenen.

Pressbilder:
Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/269348_130_170.jpg
Foto: Micke Grönberg/SR

Lars Göran Ulander, producent P2 http://sverigesradio.se/press/bildmapp/358734_130_170.jpg 
Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

Susanne Lindeborg, pianist och kompositör
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/359778_130_170.jpg
Foto: Privat

För vidare information, vänligen kontakta:
Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2
elle-kari.hojeberg@sr.se
0708-847074

Lars-Göran Ulander, producent P2
lars-goran.ulander@sr.se
0705-221199

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
08-784 5023 / 0732-314556

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista