2008-03-26: Sveriges Radio sätter Kina i fokus Temavecka 31 mars - 6 april

Samma vecka som den olympiska elden kommer till Kina samlar Sveriges Radio sina resurser och fokuserar på Kina i samtliga kanaler och på webben. Men de olympiska spelen får vänta. Nu synas och speglas det kinesiska samhället, politiken, kulturen och historien.

Hanna Sahlberg, SR:s korrespondent i Kina, menar att detta stora lands utveckling också delvis är vår:

- Jag brukar tänka att vare sig det går bra eller dåligt för Kina så kommer det att påverka resten av världen på ett eller annat sätt.

Det är bara att konstatera: Kina kommer allt närmare och påverkar oss, och kommer inte att be om lov.

En längre intervju med Hanna Sahlberg finns på sverigesradio.se/kina

Daniel Boo, ansvarig för temaveckan på SR säger:

- I Sveriges Radios kinasatsning får man både bredden och djupet på plats i Kina, världen och här hemma i Sverige; allt från diskussioner om mänskliga rättigheter till kinesisk elektronika.

Kina i fokus

- några programpunkter ur Sveriges Radios digra utbud under vecka 14:

P1

God morgon, världen

30 mars och 6 april: Peking och rättvisan (Hanna Sahlberg).

Vetenskapsradion Forum: Brott och straff i Kina

Måndag 31 mars kl 13.20, samt 1/4 kl 19.03 och 6/4 kl 19.35

Vetenskapsradion Forum diskuteras bland annat rättsväsendet i Kina. Många kineser vänder sig hellre till medierna än till domstolarna, berättar Marina Svensson från Lunds universitet.

Dessutom handlar det om olika folkliga protester i Kina, protester som är betydligt vanligare än vad många tror. Tusentals folkliga protester pågår ständigt där kineser kräver bättre ekonomiska villkor. De här protesterna tolereras i stor utsträckning och ger också ofta resultat.

Kina - kontrasternas rike

Söndag 6 april 15.03-17.45.

Hör om landet där kulturrevolutionärer möter miljonärer och där ungdomskulturen frodas. Landet där fattigdomen och politisk kontroll härskar på landsbygden samtidigt som unga stadsbor får höga löner och större frihet.

P2

Klassisk förmiddag

Måndag 31 mars: Klassisk förmiddag kl 10.03–12.30. Lars-Erik Larssons Pastoralsvit spelad på traditionella kinesiska instrument.

Ström

2 april: Om kinesisk elektronika. Intervjuer med bland annat White Beijing och FM3. Två grupper som kommer från Kina och som gör experimentell elektronisk musik.

P2 Live Nu! - Antik möter nutid i Tan Dun-konsert

P2 måndag 31 mars kl 21.00

Tan Duns musik spelas världen över och väcker ofta stort intresse. Filmmusiken till Ang Lees succéfilm ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” (2000) gjorde hans namn känt utanför de vanliga musikkretsarna.

I denna konsert får vi höra hur ett nästan tvåtusenårigt kinesiskt instrument låter tillsammans med en symfoniorkester.

P3

Kvällspasset

Tisdag 1 april 18.06-20.00

Kan rock’n roll befria människor? Hur påverkar Maia Hirasawas pianoklink mänskliga rättigheter i Kina? Och hur mycket politik kan man egentligen lasta på svenska artisters axlar?

Under året kommer några av Sveriges just nu hetaste artister åka till Kina för att spela. Kul för dem, men hur ska man se på att svenska kulturutövare besöker totalitära stater? Är det att legitimera ett förtryck, eller är det kanske just musik som behövs för att knäcka en diktatur.

Kvällspassets Johan Hilton nagelfar den svenska musikbranschens samvete.

P4

Kina uppmärksammas på många olika sätt i Sveriges Radios  lokala kanaler. Några exempel:

I SR Västernorrland deltar olika gäster med Kinaanknytning i morgonprogrammet varje förmiddag. På eftermiddagarna diskuteras Kina med riksdagspolitikerna och på onsdagen direktsänds en debatt från Kulturmagasinet i Sundsvall.

Kina i Dalarna kallar SR Dalarna sin satsning och sänder debatter och reportage genom hela veckan. SR Stockholm har vikt hela dagen den 31 mars till Kina. Bland annat sänds ett reportage om Shanghai där man byggt en stadsdel med småstaden Sigtuna som modell.

Radiosporten

Möter bl.a. Niklas Sigurd som är svensk landslagstränare i Wushu och bott länge i Kina, Pelle Blohm som varit fotbollsspelare i den kinesiska ligan, Marika Domanski Lyfors som varit kinesisk förbundskapten i fotboll.

Annika Greder Duncan, producent

Radio Sweden

Radio Sweden – svenska redaktionen

Porträtterar svenskar i Kina och sk återvändare från Kina.  Det blir reportage kring studenter och det ökade intresset för att läsa kinesiska och studera i Kina - men också det ökande intresset för kineser att studera i Sverige.

SR Minnen

Kina – den mångtydiga giganten i ljud, bild och text

SR Minnen presenterar radioprogram som varit med och format vår bild av Kina från 1934 fram till 2007.

På SR Minnens hemsida finns bland mycket annat ett skolradioföredrag av forskningsresanden Sten Bergman från 30-talet, T G Wickboms intervju med Kinas siste kejsare Puyi från 1963, program om Mao och kulturrevolutionen, rapporter från Himmelska fridens torg 1989, hemma-hos-reportage hos en kvinnlig taxichaufför i Peking från 1995, program om kinesisk filosofi och film och mycket mer...

Mer info om Kinaveckan i Sveriges Radio finns på sverigesradio.se/kina

För mer information kring SR Kina i fokus:

Daniel Boo, projektledare (åter 28 mars)
08-784 21 20
0706-18 21 20
daniel.boo@sr.se

Bengt Arwén, pressansvarig SR
08-784 17 59
bengt.arwen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista