2008-03-18: Sveriges Radio 2007 - Stora satsningar på kulturarbetare, upphovsmän och externa programmakare

Sveriges Radio betalade 2007 ut 354 miljoner kronor till kulturarbetare, externa produktionsbolag, frilansare, projektanställda och för musikrättigheter. Det gör SR till en av landets största och viktigaste uppdragsgivare inom kultur och journalistik.

Siffrorna är hämtade från Sveriges Radios public service-redovisning 2007 som har överlämnats till kulturdepartementet och Granskningsnämnden för radio och tv. Av de 354 miljoner kronorna – 15 procent av SR:s totala budget på 2,3 miljarder – gick 115 miljoner till musikrättigheter och resten till produktionsbolag och annan extern medverkan.

Uppgiften om det ekonomiska omfånget på satsningarna på s.k. ”utomståendes medverkan” är bara en av många statistiska uppgifter i Sveriges Radios public service-redovisning.

Med 270 000 sändningstimmar erbjöd Sveriges Radio 2007 mer än 700 timmar radio varje dygn i ett 40-tal kanaler. 28 av dem är lokala, P1, P2, P3 är de stora rikskanalerna i FM och därutöver finns ett tiotal unika digitala kanaler på webben.

Det är bredden, den närmast osannolika mångfalden av program och musik, de smala programmen för olika specialintressen och de breda populära programmen – varav många sänds i P4, Sveriges mest avlyssnade radiokanal – som är Sveriges Radios kännetecken. Plus den nya möjligheten som SR-webben erbjuder; att kunna lyssna på de program som man är intresserad av när det passar en själv.

- Ord och musik är magi och känslor och information. Ord och musik är de verktyg med vilka Sveriges Radio gestaltar och uppfyller public serviceuppdraget för en publik med olika bakgrunder, och med rötter i många kulturer. Det är ett privilegium att ha detta uppdrag skriver Sveriges Radios vd Kerstin Brunnberg i förordet till public service-redovisningen.

Hon konstaterar att Sveriges Radio lever upp till de mål och villkor som formulerats i sändningstillståndet. Dit hör att minst 55 procent av allmänproduktionen ska produceras utanför Stockholm – SR når 56 procent 2007 – och att Sveriges Radio ska samarbeta med kulturinstitutioner; SR sände 2 550 timmar vid 3 151 tillfällen 2007 i samarbete med olika kulturinstitutioner landet runt.

Uppdraget att sända nyheter och program för språkliga och etniska minoriteter är ett annat krav i sändningstillståndet. Sveriges Radio sände på fyra minoritetsspråk – finska, tornedalsfinska, samiska och romani – och på åtta modersmål som talas i dagens Sverige: albanska, arabiska, assyriska/syrianska, kurdiska, persiska, serbiska/kroatiska/bosniska, somaliska och engelska. Totalt satsade SR 125 miljoner kronor på minoritets- och invandrarspråk 2007.

Men lika viktigt som programmångfald och att leva upp till sändningstillståndets krav är lyssnarnas förtroende. Public service-redovisningen konstaterar att Sveriges Radio har fyra miljoner dagliga lyssnare, och enligt Förtroendebarometern 2007 (Göteborgs Universitet) är Sveriges Radio det medieföretag – och företag/organisation överhuvudtaget – som har högst förtroende bland allmänheten.

En nyligen gjord Sifo-undersökning om publikens upplevelse av kvalitet, som SR och SVT har beställt och som refereras i public service-redovisningen, visar att publiken på nästan alla områden är mycket nöjd med kvaliteten på SR:s programutbud.

- Kvalitetsundersökningen visar att public serviceradion inte kan svika de förväntningar som finns, men har att bättre motsvara publikens önskemål om att ta det roliga mer på allvar – d.v.s. vad gäller underhållning är Sveriges Radio, enligt publiken, helt enkelt inte tillräckligt bra, skriver Kerstin Brunnberg.

Sveriges Radios public service-redovisning 2007 finns att läsa och ladda ned i sin helhet på sverigesradio.se – under vinjetten ”Om SR”

Ytterligare information:
Mikael Nilsson, kommunikationsdirektör SR
Tfn: 08-784 50 12, mobil: 070-560 40 41

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista