Ström i P2. Foto: Mattias Ahlm/SR.

2008-03-18: Ström nystartar i P2 och lanseras i världsrymden

Efter en paus på drygt ett år återvänder Ström till Sveriges Radio P2. Med start onsdag den 26 mars levererar Ström återigen den intressantaste elektronikan, både till våra radioapparater och ut i världsrymden. Strömredaktionen är nämligen övertygad om att aliens diggar elektroniskt.

– En nyhet är projektet ”Musik för främmande civilisationer”. Tio producenter har fått det svåra uppdraget att göra musik som förklarar vilka vi människor är och hur vi har det på jorden, säger Håkan Lidbo, en av producenterna bakom Ström.

I vart och ett av säsongens tio program kommer en ny låt från projektet att spelas och varje låt kommer sedan att sändas ut i världsrymden från det svenska rymdbolaget Esrange i Kiruna. Bland de producenter som deltar i projektet finns bland andra Olof Dreijer från The Knife, Tobias von Hofsten, Henrik Rylander och Sol Andersson.

Precis som under tidigare säsonger kommer Strömredaktionen även att guida bland den senaste elektronikan och ställa nyfikna frågor till en lång rad producenter, klubbfixare och skivbolagsägare. Röster blandas med musik och formar en tät ljudväv.

Under våren bjuds det på intervjuer med många intressanta svenska och utländska artister, bland andra Laurie Anderson, Autechre, Loco Dice, Alec Empire, Mika Vainio och Jana Winderen.

Strömredaktionen består av Andreas Tilliander, programledare och producent, och producenterna Mats Almegård och Håkan Lidbo. Till årets säsong har redaktionen utökats med en ny reporter: Anna Gavanas.

Fakta om Ström:
Första säsongen av Ström sändes våren 2006, den andra säsongen ett år senare. Ström har tidigare elektrifierat Veckans pausfågel och gjort ”Ny musik för landssorg”, både i radio och på CD. Strömredaktionen har synts flitigt som dj:ar och gjort livespelningar på klubbar och festivaler runt om i landet.

Ström sänds i P2 på onsdagar kl. 21.30 med start den 26 mars. Det går även att lyssna i efterhand på webben, se sverigesradio.se/p2/strom.

Pressbild: Ström i P2 (Mats Almegård, Anna Gavanas, Andreas Tilliander)

http://sverigesradio.se/press/bildmapp/334707_130_170.jpg
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/334695_130_170.jpg
Foto: Mattias Ahlm/SR

För vidare information, vänligen kontakta:
Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2
elle-kari.hojeberg@sr.se
0708-847074

Mats Almegård, producent
mats@tintenfisch.se
0709-450590

Håkan Lidbo, producent och ansvarig för projektet ”Musik för främmande civilisationer”
hakan@container.to
0704-825646

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
08-784 5023 / 0732-314556

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista