2008-03-06: Bombflygare och begonior: Radioteaterpremiärer med kvinnliga förtecken

Radioteatern uppmärksammar Internationella kvinnodagen genom att sända två premiärer med kvinnliga förtecken.

PREMIÄR 1: Fredagen den 7 mars kl 19.03 sänds Gunilla Breskys ”Så länge hjärtat slår” – en berättelse om Zjenja Rudneva, som bytte skolbänken mot en plats i ett bombflygplan. Genom hennes dagbok och brev får vi följa arbetet i 588:e nattbombarregementet, det enda regemente som någonsin funnits där alla var kvinnor: piloter, navigatörer, tekniker och mekaniker.

Deras uniformer var sydda för män, och stövlarna i storlek 41‑43 fick de stoppa med tidningspapper. I små plan av trä och tyg flög de livsfarliga uppdrag varje natt. Deras uppgift var att bomba de tyska trupperna. Fallskärmarna lämnade de
hemma för att kunna ta med maximalt antal bomber. De gjorde fler flygningar än sina manliga kollegor. 

Medverkande är: Sara Jangfeldt, Anita Björk och Christopher Wagelin. Manus och regi: Gunilla Bresky.

Efter föreställningen följer en intervju med flyghistorikern Christer Bergström som säger: ”Det kvinnorna i detta regemente gjorde, var fullkomligt unikt!”

PREMIÄR 2: Den föreställning som Radioteatern valt att sända på Internationella kvinnodagen, lördagen den 8 mars kl 13.30, är en hyllning till tanten. Hon som alltid orkar lyssna när bekymmer dyker upp. Vi har alla stött på henne någon gång i livet, rakt och ärligt har hon bemött oss och lite bättre till mods har vi lämnat henne. Med varm och humoristisk ton skildras en människa som vi hoppas får finnas kvar. Pjäsens namn är ”Hyllning till begonian” av Annelie Arffman.

Platsen för detta kammarspel är den offentliga toaletten där Gloria, under många år, mött nattens lite tilltufsade själar. Med fast men varsam hand tar hon sig an den som behöver en liten paus i tillvaron. I rollerna hörs: Inger Hayman, Anna Bjelkerud, Mats Blomgren, Anders Granell och Kjell Wilhelmsen. För regin
svarar Lis Svensson‑Brandberg.

Hyllning till begonian är den tredje pjäsen som kommer från Doris‑projektet i Göteborg. Radio‑Doris var namnet på en den nationella radiomanustävling som Radioteatern i Göteborg utlyste 2006 där Radioteatern gav plats för kvinnors skildringar, tolkningar och gestaltande. Inspirerat av det manifest som skrivits av det oberoende nätverket av kvinnliga filmarbetare, Doris Film, söktes radioteatermanus. Reglerna var enkla: manus skulle skrivas av kvinnor, pjäserna skulle regisseras av kvinnor, de skulle ha en kvinnlig huvudroll och eventuell originalmusik komponeras av kvinnor.

Pressbilder:

Så länge hjärtat slår: Zjenja Rudneva, navigatör i 588:e nattbombarregementet.
sverigesradio.se/press/bildmapp/345515_130_170.jpg
Fotomontage: Fredrik Ydhag

Hyllning till begonian: en hyllning till tanten
sverigesradio.se/press/bildmapp/351075_130_170.jpg
Foto: Ulla Herdin

För vidare information, vänligen kontakta:
Cecilia Bodström, kanalansvarig P1
cecilia.bodstrom@sr.se
08‑784 50 54, 070‑899 97 41

Marie Jansson, pressinformatör Radioteatern
marie.jansson@sr.se
08‑784 16 20, 070‑869 27 23

Jasenko Selimovic, chef Radioteatern
jasenko.selimovic@sr.se
08‑784 16 10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista