Biblioteket med Giftskåpet

P1 måndag 16 februari kl 14.03

Den amerikanske författaren Richard Yates slog aldrig igenom när han levde, men nu när hans roman ”Revolutionary Road” blivit film vill alla läsa hans böcker. Han skildrar dysfunktionella familjer, mögliga hus, förorter, sprit och New York city. Humor, civilisationskritik och livets mening. Biblioteket har tagit reda på varför hans romaner trots dysterheten inte gör läsaren deprimerad och varför det finns fler böcker att upptäcka än ”Revolutionary road”.

Dessutom börjar Bibliotekets nya serie Giftskåpet som handlar om böcker som blivit förbjudna eller retat upp läsarna.

Det finns en enda bok som blivit fälld i ett tryckfrihetsmål i Sverige, och den är varken skriven av August Strindberg eller Lars Norén utan av Ing-Marie Eriksson, bördig från Jämtland. Debutromanen ”Märit” fick Ing-Marie Erikssons forna grannar att stämma henne för förtal och yrka på fängelsestraff. Något fängelse blev det inte, men författaren dömdes att betala skadestånd.

Ing-Marie Eriksson som gett ut en mängd böcker sen debuten, berättar för Mia Gerdin om varför hon har rätt till sina egna minnen och upplevelser.

Programledare: Louise Epstein och Jenny Teleman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista