Människor och tros programledare Tithi Hahn. Foto: Johan Ljungström/SR

Människor och tro: De kristna flyr Irak

P1 fredag 13 februari kl 14.03 samt 14/2  kl. 17.00

Runt hälften av landets kristna har flytt från Irak sen invasionen 2003. I ett unikt reportage från norra Irak får vi följa kristna som inte har råd att fly eller som vägrar att lämna sitt land trots den osäkra och farliga situationen.
- Vår kristna grupp håller på att förblöda, säger prästen Hanna. Han håller fortfarande kyrkan öppen för en åldrad och decimerad församling i staden Mosul, som tidigare hyst en av landets äldsta och största kristna grupper.

Han har kallats den leende professorn och har provocerat många genom att ständigt förklara utan att ta ställning när det gällt islamism. I 25 år har islamologen Jan Hjärpe genom att vara en flitig debattör, författare och lärare kommit att bli en av de tongivande rösterna i debatten kring islam. Nu kommer ytterligare en bok med titeln ”Förändringens vind” som handlar om islamismen i ett 25 - årigt perspektiv. Hör Jan Hjärpe i ett samtal om sin egen roll och hur han ser på de islamistiska rörelserna idag.

Programledare: Tithi Hahn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".