Premiär för Expedition Torstensson

För tredje året i rad satsar SR Berwaldhallen på att ge nutida tonsättare utrymme för att framföra sin musik tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester. Vårens tonsättare heter Klas Torstensson, född 1951 i Gamleby i Småland. Följ med på Expedition Torstensson i Berwaldhallen.

Torstensson är bosatt i Holland och ett välkänt namn utomlands med beställningarfrån de stora institutionerna. Under våren framförs hans orkesterverk ”Polarhavet” och ”Fastlandet” samt operan ”Expeditionen”.

Till helgen framförs Polarhavet tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester. Klas säger:

- Polarhavet är alltså ett abstrakt stycke musik, och t.o.m. vinden som då och då hörs avslöjar varken något om sin geografiska eller klimatologiska hemvist.

De vattenfyllda havssnäckorna som hanteras av de två slagverkarna längst till vänster och höger på scenen, avger -sporadiskt - kluckande ljud. Märkligt tropiska fremdkörper i dessa annars så ödsliga polartrakter!

Efter Polarhavet kommer du få lyssna till oboisten François Leleux som spelar Strauss Oboekonsert från 1945. François livssaga visar på ytterligare ett underbarn i den klassiska världen. François började spela oboe som sexåring.

Då han var 14 år antogs han på le Conservatoire National Supérieur de Musique i Paris. Som artonåring vann han platsen som solooboist i Parisoperans orkester, en position han också senare haft i Bayerska Radions Symfoniorkester och Europas Kammarorkester. Leleux har nu en omfattande karriär som solist och kammarmusiker i Europa, Asien och USA, och samarbetar regelbundet med artister som bl a

Myung-Whun Chung och Alan Gilbert samt ensembler som Les vents Français och Bastilleoperans blåsaroktett, för att nämna några. Leleux är till vardags konstnärlig ledare för Ensemble del Arte i Neuburg och Professor vid Hochschule für Musik i München.

Veckans konserter i Berwaldhallen bjuder dig på Konsertintroduktion båda dagarna. En timme före konserten kommer Katarina Lindblad att prata med Klas Torstensson om hans utnämning til Vårens Tonsättare samt om hans verk Polarhavet. Vår egen dirigent, Daniel Harding, berättar för dig om varför han valt att framföra Strauss Oboekonsert och Vaughan Williams femte symfoni.

Sveriges Radios Symfoniorkester
Daniel Harding, dirigent
François Leleux, oboe

Klas Torstensson: Polarhavet
R. Strauss: Oboekonsert
Vaughan Williams: Symfoni nr 5

Konsertdagar: Fredag 13 februari kl 19.30 och lördag 14 februari kl 15.00

Nya pressbilder finns ca två timmar efter konsertens slut på:
http://sverigesradio.se/press/bilder/bwh/090213/

Bilder, intervjuer och information:
Diana Esposito
Pressansvarig/Marknadskoordinator
08-784 51 08
0733- 57 26 56
diana.esposito@sr.se

Karin Adolfsson-Goldman
Försäljningschef
08-784 51 12
karin.adolfsson-goldman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".