Stils programledare Susanne Ljung. Foto: Mattias Ahlm/SR

Stil: Dålig smak - bra egenskap för en modeskapare?

P1 fredag 13 februari kl 10.03 samt 14/2 kl 08.05

Veckans STIL ägnas nödvändigheten av ”dålig smak” inom skapande, inte minst inom modet. ”För mycket god smak kan vara tråkigt, vi behöver alla en dos dålig smak”, hävdade till exempel den legendariska amerikanska moderedaktören Diana Vreeland.

Inom både konst och litteratur kryllar det av citat från utövare som prisar den dåliga smaken, och gärna ger en känga till den goda.  “Ah, god smak - vilken fruktansvärd företeelse! Smak är kreativitetens fiende”, sa till exempel Picasso.

Även i modevärlden finns det provokatörer som utmanar den goda smaken. ”Jag vill visa att det finns inga gränser mellan god smak och dålig smak”, säger till exempel den franske modeskaparen Jean-Paul Gaultier.

Stil möter en Gaultier-beundrare, den amerikanske modeskaparen Jeremy Scott, som själv rör sig i gränstrakterna mellan fint och fult och vinner alltmer respekt för sina visioner. Just nu är han aktuell med en kollektion för sportmärket Adidas.

Programledare: Susanne Ljung

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".