Hanna Sofia Öberg har gjort dokumentären "Så länge jag kan se". Foto: Privat

Dokumentären: Så länge jag kan se

P1 lördag 21 februari kl 14.03

Jessica har en dröm. Hon vill resa till Thailand tillsammans med sin son Kevin. Det är en dröm hon burit på länge nu. Och hon har hon bråttom. Egentligen hade hon tänkt åka först om ett par år, när Kevin är lite äldre; hon tycker att resvägen är väl lång för en sjuåring. Men nu vågar hon inte vänta längre. Vem vet om hon har någon syn kvar när Kevin är nio?

Jessica lever med vetskapen att hon kan bli blind. Det är inget hon tänker på varje dag. Ibland känns det tungt, men hon har sina knep: musiken till exempel. Utan den skulle hon inte kunna leva. Det är bara att gilla läget, säger Jessica. Ändå finns vetskapen där i bakhuvudet hela tiden. Hon är 27 år och känner att hon har ont om tid.

Det är så mycket hon vill hinna göra. Hon vill hinna resa och se så många platser som möjligt. Hon vill göra roliga saker med Kevin. Och ­hon skulle vilja ha ett barn till. Nu. Medan hon fortfarande kan se.

En dokumentär av Hanna Sofia Öberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".