Generation Z görs av Daniel Velasco och Ylva Bogegård samt poeten Daniel Boyacioglu (mitten). Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

Generation Z: Finns det hemlösa ungdomar i Sverige idag?

P1 söndag 22 februari kl 13.00

Amanda blev utslängd utan nycklar från föräldrahemmet när hon var 13 år. Hon följer med främlingar hem för att få tak över huvudet.
- Vad har jag för alternativ? Jag kan sitta ute och frysa eller så kan jag sitta härinne och hoppas att det är bra människor. Men tak över huvudet löser inte hela problemet - jag är fortfarande ett helt känslopaket att ta tag i.

Att unga hemlösa är en svårnådd grupp är de flesta som jobbar med de här ungdomarna överens om. Många unga vågar till exempel inte kontakta sociala myndigheter och berätta hur de lever av rädsla att syskon eller föräldrar ska råka illa ut. Så vilken hjälp finns egentligen att få?

Det här är det sista av de fyra programmen i serien Generation Z av Ylva Bogegård och Daniel Velasco. Medverkar gör också poeten Daniel Boyacioglu. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".