Klotet: Hos Katarina Hansson på Ellinge reningsverk står bönderna i kö för att få avloppsslam att gödsla med. Foto: Malin Olofsson

Klotet: Rent bajs på åkern?

P1 onsdag 25/2 kl 13.20 samt 26/2 kl 19.03 och 27/2 kl 01.03

Intresset bland bönderna för att gödsla med avloppsslam ökar. Dels på grund av att priset på konstgödsel ökat kraftigt de senaste åren men också för att lantbrukarna nu känner sig tryggare med att gödsla med avloppsslam på grund av ett nytt certifieringsystem. Klotet har besökt Eslöv, den första kommun som blivit certifierat och där bönderna nu står i kö för att få tillgång till billigare gödsel. Men hur rent är egentligen slammet från våra reningsverk? Kan vi vara säkra på att vi inte samtidigt gödslar åkrarna med tungmetaller och kemikalier som är farliga för både människor och natur?

- Både bönder och konsumenter vaggas in i en falsk trygghet genom den nya certifieringen. Avloppsslam skall brännas- inte spridas på åkrar, säger Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap på Chalmers.

-Vi ser avloppsslammet som en resurs. Vi för tillbaka den dyrbara fosforn till kretsloppet. Slammet som hamnar hos lantbrukarna är väldigt bra, säger Katarina Hansson, processingenjör på Ellinge reningsverk i Eslöv.

Programledare: Marie-Louise Kristola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".