Emma Nilsson på Gripsholms Slott. Foto: Johanna Göthe/UR

Mega: Katarina Jagellonica i Historiedagboken

P3 söndag 22 mars kl 7.40

Historiedagboken riktar sig till 9-12-åringar; i fiktiva dagböcker porträtteras tio historiska svenskar genom barns ögon. Historierna är fulla av fakta och detaljer som ger en bild både av personerna och den tid de levde i. Dagbokshistorierna varvas med reportage gjorda av två tolvåriga reportrar.

Om dagens avsnitt: På Gripsholms slott sitter prinsessan av Polen inspärrad och i Ryssland och Stockholm smider kejsaren och kungen hemliga planer... Katarina Jagellonicas liv som fånge på 1560-talet är dramatiserat av Olle Svalander och framfört av Rachel Mohlin.

Historiedagbokens unga reportrar Hugo Pinter och Emma Nilsson har åkt till Gripsholms slott för att ta reda på hur Katarina egentligen hade det och för att jämföra hennes svit med det iskalla fängelsetornet.

Historiedagboken ingår i en större historiesatsning från UR. Under våren sänder UR även tv-programmen ”Historiepolisen” för barn och ”Max 1800-tal” för ungdomar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".