Hannes Meidal. Foto: Micke Grönberg/SR

Marcel Prousts väldiga romansvit på två timmar!

Premiär i Radioteatern: På spaning efter den tid som flytt, över tretusen sidor spelas upp i två delar. I Magnus Florins dramatisering möter vi den sjuke och kanske döende Marcel i sitt rum omgiven av sina romanfigurer.

Romanens gestalter vakar vid Marcels bädd, de framkallas av honom för att spela med i hans gigantiska bok. Där är mamma och mormor, familjetjänarinnan Françoise och doktor Cottard, det högättade hertigparet Guermantes och paret Verdurin och naturligtvis Swann, ungdomskärleken Gilberte och baron de Charlus. Och Albertine, som blir hans stora kärlek.

”På spaning efter den tid som flytt” är så mycket. En skildring av den subjektivt upplevda tiden. En berättelse om saknadens och minnets skapande och bindande krafter. En etsande skarp vision av hur en epok går i graven och en ny epok föds. En studie i kärlekens och svartsjukans fantasier och förvandlingar, klarsynthet och blindhet. En bok om den oöverstigliga svårigheten att börja skriva en bok - som slutar med den lika oöverstigliga svårigheten att avsluta den.

Premiär! del 1: 27 februari 19.03. Repris 1/3 20.03 samt natt mellan 7-8/3 ca 00.10.
Premiär! del 2: 6 mars 19.03. Repris 8/3 20.03 samt natt mellan 14-15/3 ca 00.10.

Föreställningen kommer också att finnas tillgänglig i 30 dagar på Radioteaterns hemsida samt i Sveriges Radios 30-dagarsarkiv för den som missat sändningarna i etern.
”På spaning efter den tid som flytt” av Marcel Proust i översättning av Gunnel Vallqvist, i dramatisering av Magnus Florin.

I rollerna: Hannes Meidal (Marcel), Julia Dufvenius (Albertine), Lil Terselius (Mamma), Gunnel Lindblom (Mormor), Pontus Gustafsson (Doktorn), Claire Wikholm (Françoise), Julia Marko-Nord (Gilberte) Christian Berling (Hertigen av Guermantes), Margaretha Byström (Hertiginnan av Guermantes), Rikard Wolff (Baron de Charlus), Magnus Krepper (Swann), Johan Lindell (Saint-Loup), Elin Klinga (Andrée), Åke Lundqvist (Monsieur Verdurin), Sonia Heideman (Madame Verdurin).
Ljud: Michael Johansson. Inspicient: Sven Philip.
Regi: Anders Carlberg.

Pressbild Hannes Meidal
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/510969_1333_2000.jpg Foto: Micke Grönberg/SR

Lyssna till Magnus Florins introduktion i webbradio (ca 2 minuter):
http://sverigesradio.se/webbradio/?type=db&Id=1609907&BroadcastDate=&IsBlock=0  

För mer information vänligen kontakta:
Marie Jansson, pressinformatör Radioteatern
marie.jansson@sr.se
08-784 16 20

Jasenko Selimovic, chef Radioteatern
jasenko.selimovic@sr.se
08-784 16 10

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".