"Stockholm-Bryssel" i P1 fyller hålet i EU-bevakningen

När makten flyttade till Bryssel stannade journalistiken kvar i Sverige. Nya programserien ”Stockholm-Bryssel” i P1 ska fylla hålet i den svenska EU-bevakningen. Start söndag 1 mars.

I juni i år är det val till EU-parlamentet och i juli tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Men antalet svenska reportrar som bevakar EU-frågor i Bryssel har halverats sedan Sveriges inträde 1995. Redaktionen för ”Stockholm-Bryssel” ägnar nu fyra program åt att förklara den politiska processen och att granska sakfrågorna. 
- Vi kommer att skildra spelet bakom EU-politiken. Och genom att följa ett antal politiker, tjänstemän, lobbyister och intresseorganisationer försöker vi förklara var och hur besluten fattas, säger Therese Larsson som är programledare för satsningen.

- Man borde granska Bryssel med samma intensitet som man granskar regeringen i Rosenbad. Makten ligger numera i både Stockholm och Bryssel, säger Tonchi Percan som är en av programmets reportrar.

Programserien ”Stockholm-Bryssel” skildrar också ett av vår tids mest brännande politiska dramer - kampen mellan miljö och industri, under klimathot och ekonomisk kris.
- Det är två teman som är avgörande för Europas framtid, säger Therese Larsson.

Det första programmet i serien handlar om hur Nicolas Sarkozy lyckades baxa igenom EU:s klimatpaket. Program två och tre skildrar hur lågkonjunkturen och varslen inom bil- och stålindustrin krockar med miljömålen, och hur politikernas vilja att sänka utsläppen har minskat i takt med att krisen fördjupats. Det fjärde handlar om att Sverige ska ta över EU:s ordförandeklubba i sommar, och om att vi kommer att få det sällsynt besvärligt att leda EU.

Stockholm-Bryssel sänds i P1 söndagar kl. 13.00 med repris måndagar kl. 10.30 och tisdagar kl. 00.30. Start 1 mars 2009.

Programmets redaktion: Therese Larsson – programledare och reporter, Tonchi Percan – reporter, Erik Hedtjärn – producent.

Programmet görs av produktionsbolaget Tredje statsmakten Media AB.

Pressbild:
Therese Larsson, programledare Stockholm-Bryssel.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/519931_2000_1333.jpg  Foto: Bettina Bettenhausen

För mer information, vänligen kontakta:

Petter Ljunggren, projektledare
petter@tredjestatsmakten.se  
0739-70 57 70

Cecilia Bodström, kanalansvarig P1
cecilia.bodstrom@sr.se
0708-99 97 z41

Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".