Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2008-02-08: Nykomponerad folkmusik genererar stort internationellt intresse

På måndag direktsänds Sveriges Radios beställningsverk som för första gången gått till en komponistutbildad folkmusiker. Beställningsverket som skrivits av Mats Edén är dessutom en gåva från SR P2 till det nyligen invigda Uppsala Konsert & Kongress. Konserten har väckt stort intresse ute i världen – inte mindre än 16 länder sänder den.

– Konserten kommer att ha minst 3 miljoner lyssnare runt om i Europa och gör det till Sveriges Radios mest avlyssnade program alla kategorier, säger Mats Einarsson, producent på P2.

Beställningsverket har titeln ”Pulsjord” och är komponerat av folkmusikern och kompositören Mats Edén. Han har sina rötter i den värmländska myllan och är i folkmusiksverige känd som en av medlemmarna i Groupa.

Mats Edéns verk utgörs formmässigt av renässansens danssvit men som här fått ett folkmusikaliskt och modernistiskt uttryck. När verket uruppförs på måndag kommer danssviten att brytas mot improviserade delar framförda av en ensemble musiker från skilda håll i världen under ledning av saxofonisten Jonas Knutsson.

– ”Pulsjord” har en ovanlig utformning. Hur det slutgiltiga verket kommer att låta ute i Europas radioapparater förblir en överraskning ända fram till konserten, säger Mats Einarsson.

Konserten sänds under titeln Lekare utan gränser - Europakonsert från Uppsala i P2 på måndag 11 februari kl. 20.05.

Pressbild: Saxofonisten Jonas Knutsson
http://sverigesradio.se/press/bildmapp/337203_130_170.jpg
Foto: Patric Cederman

För vidare information, vänligen kontakta:
Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig P2
elle-kari.hojeberg@sr.se
0708-847074

Mats Einarsson, producent P2
mats.einarsson@sr.se
0705-541573

Gunilla Saulesco, producent P2
gunilla.saulesco@sr.se
070-7841807

Maria Lekteus, pressinformatör P2
maria.lekteus@sr.se
08-784 5023 / 0732-314556

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".