VR Historia - Alhefeldts partisan som räddade Köpenhamn undan svenskarna 1659 – Foto Danmarks Nationalmuseum

Vetenskapsradion Historia: Vasaättens grå eminens

P1 torsdag 9 april kl 13.20 samt 12/4  april 19.35 samt 15 april 01.03

”Lita inte på någon, men håll dig på god fot med alla och envar!” – dessa ord var Per Brahe den äldres ledstjärna och livräddare i vasakungarnas skugga.

Vetenskapsradion Historia bekantar sig med 1500-talets meste doldis – en man som själv hade kunnat göra anspråk på den kungliga tronen, men som istället valde att ge stöd åt andra mer eller mindre maktfullkomliga kungar.

- Han var en utmärkt strateg och skaffade ett stort inflytande över såväl sin morbror Gustav Vasa och kusinerna Erik XIV och Johan III, berättar historikern Bo Eriksson som med sin forskning nu för första gången kan berätta den sanna historien om Per Brahe d.ä.

Vetenskapsradion Historia uppmärksammar också striderna i Köpenhamn för 350 år sedan, som så när kom att få hela Danmark på fall. Vårvintern 1659 stod den svenska hären med Karl X Gustaf i spetsen alldeles utanför Köpenhamn och i hopp om att vinna en avgörande seger beslutade kungen att storma staden. 

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".