Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomar växer med Sveriges Radios Symfoniorkester

Att konsertverksamheten i Berwaldhallen de senaste åren öppnat upp dörrarna för den unga publiken lär knappast ha undgått någon.

Ett lyckat exempel är Moment 23 där ungdomar t o m 23 år erbjuds att gå gratis på konserter. Nu tas ytterligare ett steg i denna uppsökande verksamhet genom ett samarbete med 170 elever från Kulturskolan i Stockholm.

Inför skolstarten 2009 bjöd Berwaldhallen in Kulturskolan i Stockholm och Nacka till ett samarbetsprojekt mellan Kulturskolans orkestrar och Sveriges Radios Symfoniorkester. Med projektet vill Berwaldhallen inspirera musikelever till fortsatt musicerande och samtidigt öppna dörrarna ytterligare för unga lyssnare.

Radiosymfonikerna vill också ge eleverna möjlighet att få spela med en stor symfoniorkester och träffa några av de allra främsta professionella musikerna i landet.

Det viktigaste är att bygga broar mellan konsertarenor och utbildningar, mellan amatörer och professionella och mellan generationerna samtidigt som vi vill sprida intresset om klassisk musik. Det är betydelsefullt för hela konstformen att uppmuntra unga musiker att fortsätta spela på klassiska instrument annars riskerar både professionell- och amatörorkesterverksamhet att dö ut.

- Vi har som konserthusinstitution ett ansvar för återväxten i vår egen symfoniorkester. Med denna inbjudan hoppas vi sporra unga musikstuderande att fortsätta satsningen på musiken, även till elitnivå. Vi har dessutom två unga chefsdirigenter Daniel Harding som leder orkestern och Peter Dijkstra som leder Radiokören - två lysande exempel på hur unga förmågor kan nå mycket långt, säger Berwaldhallens chef Mikael Tydén.

De fyra orkestrar som tackat ja till att spela med Radiosymfonikerna gör själva sina musikval. De gemensamma repetitionerna sker under vecka 13 och avslutas med en stor konsert där kompisar, föräldrar och alla andra intresserade är välkomna att lyssna.

Förutom samarbetet med Kulturskolan finns sedan tidigare ett nära samarbete mellan Musikhögskolan, Operahögskolan och Berwaldhallen, nu senast i Beethovens 9: e symfoni som dirigerades av Daniel Harding och resulterade i två utsålda hus.

Konserten med Kulturskolans elever ges lördagen den 28 mars kl 18:00

Medverkande:
Blåsorkestern Söderdraget
Nacka Sinfonietta
Västerorts Ungdomssymfoniorkester
Stockholms Ungdomsorkester
Sveriges Radios Symfoniorkester/Radiokören
Glenn Mossop, dirigent

Programurval - se hela programmet på www.berwaldhallen.se

Ravel -Tzigane (Filip Gloria, violin)
Holst- Jupiter ur Planeterna
Freddy Mercury - Bohemian Rhapsody
Beethoven - Allegretto ur Symfoni nr 7

Konserten spelas in och sänds senare under våren i Sveriges Radio. 

Bilder, intervjuer och information:
Diana Esposito
Pressansvarig/Marknadskoordinator
08-784 51 08
iana.esposito@sr.se

Karin Adolfsson-Goldman
Försäljningschef
08-784 51 12
karin.adolfsson-goldman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".