GöteborgsOperans uppsättning Katja Kabanova med Ingela Brimberg som Katja och Tomas Lind som Boris. Foto: Lennart Sjöberg.

P2 Live opera: "Katja Kabanova" direkt från Göteborg

P2 lördag 4 april kl 17.45

P2 sänder premiären av Leoš Janáceks ”Katja Kabanova” direkt från Göteborgsoperan, en opera som inte spelats i Sverige sedan 1976. Janácek komponerade verket 1921 under stark inspiration av Kamila Stösslová som han förälskat sig i trots att båda var gifta.

I centrum av handlingen är den unga levnadsglada Katja, en kvinna som tvingats in i ett äktenskap som kväver henne. Katja förälskar sig i en ung man men det sociala trycket, främst representerat av den grymma svärmodern Kabanicha, gör att Katja slutligen väljer att ta sitt liv.

Katja Kabanova är ett förtätat operadrama som ges i  samarbete med Operan i Darmstadt. Ingela Brimberg gör som Katja sin första roll på GöteborgsOperan. Shao-Chia Lü dirigerar. P2:s Britta Svanholm Maniette presenterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".