Snittet - Pavel Gorodnitski i Belarus Free Theaters uppsättning "Eurepica Challenge". Foto: Hannes Forsgård

Snittet: Med livet som inspiration - om Belarus Free Theater och kulturlivet i Europas sista diktatur

P1 onsdag 25 mars kl. 14.03 samt 26/3 kl 18.15

På bara fyra år har Belarus Free Theater blivit en av världens mest hyllade, fria teatergrupper. Med stöd från teaterlegender som Harold Pinter, Tom Stoppard och Ariane Mnouchkine har de turnerat över hela världen med sina föreställningar. Hemma i Vitryssland hårdnar diktaturens grepp om den fria kulturen, och Belarus Free Theater spelar i lägenheter och källare med risk för långa fängelsestraff.

Under mars månad har Belarus Free Theater haft världspremiär på sitt nya stycke Eurepica – i Lund. Fredrik Pålsson träffar några av Belarus Free Theaters medarbetare och pratar om politik och kultur i ett land som brukar kallas Europas sista diktatur. Det handlar om hur den politiska situationen påverkar teatern, dokumentärfilmen och  klubbscenen.

Dessutom om den första samlingen dikter som skrivits på vitryska, och översatts till svenska: Barys Pjatrovitj ”Fresker”.

I Klassikern porträtterar Katarina Wikars den världberömde estnisk-amerikanske arkitekten Louis Khan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".