Människor och tros programledare Tithi Hahn. Foto: Johan Ljungström/SR

Människor och tro: Renässans för Konfucius

P1 fredag 20 mars kl. 14.03 samt 21/3 kl 17.00 i P1

I Kina har tänkaren Konfucius fått en renässans efter att hans filosofi i flera decennier setts som feodal och förtryckande av den kommunistiska ledningen. Det senaste tecknet på att Konfucius lära åter är gångbar är den storfilm som det statliga filmbolaget China Film Group planerar. Rollen som Konfucius axlas av skådepelaren Chow Yun-fat som tidigare gjort succé i flera kinesiska gangsterfilmer. Vad betyder det att Kina återigen knyter an till det konfucianska arvet och vad spelar den antika tänkaren för roll i moderna kinsesers liv?

I Japan har Konfucius tankesystem legat till grund för en stark arbetsmoral och lojalitet mot överordnade. Men i takt med att den ekonomiska krisen kopplar ett strypgrepp på världens näst största ekonomi ifrågasätter allt fler unga japaner om världen verkligen bara har flit, sparsamhet och hårt arbete att erbjuda.

Programledare: Tithi Hahn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".