Kjell Albin Abrahamson. Foto: Mattias Ahlm/SR

Långfredagsmorgon med Kjell Albin Abrahamson

P1 fredag 10 april kl 08.05

På Långfredagens morgon håller Kjell Albin Abrahamson i diskussioner kring ämnena mänskligt lidande, årets tråkigaste dag som försvann och busslaster med konstintresserade.

Lidandet spelar en central roll i kristendomen men också icketroende människor utsätts för lidande. Diskussion med Elisabeth Gerle, präst, jazzsångerska och docent i etik och med Pia Dellson, psykiater och onkolog vid Universitetssjukhuset i Lund, om meningsfullt och meningslsöst lidande, om lidande kan förädla och få oss att mogna som människor?

Långfredagen var för inte så länge sedan en dag då Sverige stod stilla: inga idrottsmatcher ägde rum, teatrar, biografer och restauranger var stängda. Josef Rydén som dokumenterat den religiösa diktaturens tid i Småland medverkar Fanns det något positivt med årets tråkigaste dag?

Ett alternativt firande till Långfredagen är de konstrundor som började arrangeras på Österlen i Skåne för 15 år sedan, men som nu drabbar nästan hela Sverige. Är det stora intresset för konstrundor eller uttryck för genuint konstintresse eller kan evenemanget göra konsten en björntjänst?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".