Nya Vågens programledare Anneli Dufva. Foto: Stina Gullander/SR

Nya Vågen: Den nya familjen

P1 tisdag 24 mars kl 14.03 samt 25/3 kl 18.15

Barnboksutgivningen bara växer och växer, enligt nya siffror har den ökat med 55% på sex år. Och kanske är en av förklaringarna att vår allt mer komplexa syn på vad en familj kan vara, och vilka nya roller den kan innehålla, numera ryms i denna stora utgivning.

För det är inte längre så att flickorna lyser med sin frånvaro i barnlitteraturen och det blir allt mer tillåtet att leka med könsroller både i böcker och på scenen. Kanske är vi snart till och med redo att ge pojkarna en rymligare definition på vad som är manlighet?

Nya Vågen har läst Peter Pohls nya bok ”Anton, jag gillar dig” och sett filmatiseringen av Johanna Thydells Augustprisbelönade ”I taket lyser stjärnorna” och sett Ulf Starks ”Dårfinkar och Dönickar” i musikalform på Stockholms Stadsteater.

Det blir diskussion om familjebilder och nya könsroller med Karin Helander, professor och kritiker i Svenska Dagbladet, Per Wirtén, redaktör på tidskriften Arena, Ulrika Milles, kulturjournalist och Johan Hilton, kulturjournalist på Expressen.

Programledare: Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".