Keekee Khais mamma håller ett foto på dottern som kvävdes till döds i en kylcontainer. Foto: Karin Wickström SR

Det leende landet - om papperslösa burmeser i Thailand

P1 fredag 10 april kl 17.00 samt 13/4 kl 22.00

Bakom Thailands blomstrande turistindustri döljer sig många burmesiska arbetare som sökt sig ett bättre liv undan fattigdom, svält och förtryck. Människohandeln är omfattande och burmeser jobbar ofta under slavliknande villkor till långt under minimilöner. De är helt rättslösa eftersom de saknar papper, de jagas ständigt av polisen och lever i skräck för att skickas tillbaks. Karin Wickström har träffat några av dem .

Möt den 13-åriga båtflyktingen som berättar om nio dagars skräckfärd till havs i en gisten träbåt, utan mat och vatten och med människosmugglare som hotade att döda honom. Möt den papperslösa byggjobbaren som blivit lurad på sin lön och nu lever gömd undan polisen i rädsla av att sändas hem till militärregimen. Möt mamman vars 17-åriga dotter kvävdes till döds på sin jakt efter ett drägligare liv, inklämd i en kylcontainer tillsammans med 121 andra insmugglade burmeser. Och möt alla de modiga frivilligarbetare som i hemlighet - undan de thailändska myndigheternas ogillande blickar - stöttar de utsatta burmeserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".