Kino: Galaxer i mina braxer - om Battlestar Galactica och det svenska science fiction föraktet

P1 fredag 27 mars kl 18.15 samt 29/3 kl 13.05.

Mänskligheten är i kris. Hämndlystna robotar i sexiga underkläder försöker utrota själva människorasen. Det enda som återstår av mänskligheten är en liten spillra som driver runt i risiga rymdskepp på jakt efter ett nytt hem. Det är upptakten till tv-serien ”Battlestar Galactica”, vars fans över hela världen sörjde i helgen, efter att det allra sista avsnittet sänts.

Veckans Kino dissekerar den mytomspunna tv-serien, och försöker också ta reda på varför den aldrig blivit stor i Sverige. Är ”Battlestar Galactica” ett offer för det svenska science fiction-föraktet? Varför är det så svårt att upptäcka samhällskritiken och de religiösa bryderierna som paketerats i gigantiska rymdskepp och glansiga rymddräkter? Är ”Kenny Starfighter” så mycket science fiction-film en svensk kan klara av?

Kino har också spårat upp den amerikanske actionregissören McG, som bestämt sig för att återuppliva en annan sf-klassiker. Han har regisserat den fjärde Terminatorfilmen, ”Terminator Salvation” som går upp på bio i sommar.

Programledare: Roger Wilson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista