Carl-Magnus Helgegren. Foto: Mia Carlsson/SR

P3 Dokumentär om massmordet i Falun 1994

P3 söndag 5 april kl 18.03

Den 11 juni 1994 i Falun utspelar sig Sveriges genom tiderna mest omfattande morddrama då sju personer mister livet. Alla som bevittnade händelserna förundrades över samma sak – allt var så stilla och fridfullt. Fåglarna slutade bara sjunga en kort stund när kulorna lämnade Mattias Flinks AK5:a i den ljumma gryningen.

I programmet medverkar vakten Fredrik Jons som kastade ut Mattias från krogen, ambulansföraren Kent Blomkvist som körde undan kropparna och Mona Quick på operationsavdelningen som förgäves försökte rädda den unga kvinnan i den sönderskjutna sommarklänningen som förut varit vit.

Även Sten Levander, en de som gjorde rättspsykiatrisk undersökning av Mattias Flink, medverkar i dokumentären. Två av tre experter menade att Flink var ”allvarligt psykiskt störd” vid mordtillfället, Levander var en av dem. I kvällens program kallar han fallet för justitiemord.

- I Högsta Domstolen var juristerna inmålade i ett hörn, det var ett stort hål i den nyskrivna lagen och ingen hade kurage nog att ingripa, för man biter ju inte den hand som föder en, säger Sten Levander.

P3 Dokumentär skildrar en fredagskväll på krogen som gick snett, en ung man i kris som sköt 146 skott och ett rättsligt efterspel med då nyskrivna lagar som inte fungerade. Av Carl-Magnus Helgegren. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".