Gangsterrapp lockar unga till kriminalitet - unikt reportage i Studio Ett i P1

I morgon, onsdag 1 april, sänder P1:s Studio Ett en unik intervju med gangsterrapparna Kartellen. Det är det första reportaget i en serie om musiken som glorifierar kriminalitet och vad dess popularitet får för följder bland unga. Reportageserien är gjord av flerfaldigt prisbelönta reportern Katarina Gunnarsson.

- Medlemmarna i Kartellen är vanligtvis mycket hemliga av sig. Nu berättar Chucky och Greken, som bland annat är dömda för värdetransportrån, om sina liv, säger Katarina Gunnarsson.
- Men egentligen handlar serien om rotlösa killar i förorten som efter misslyckanden i skolan dras in i en förrädisk och lockande gangsterkultur.

Sveriges första gangsterrappgrupp närmar sig nu en miljon lyssningar på nätet och de tungt kriminella musikerna i Kartellen har blivit förebilder för unga utsatta killar på förortstorgen.
- Ett av reportagen handlar om en mamma som polisanmälde sin egen son när han gick med i Kartellen och började begå värdetransportrån, berättar Katarina Gunnarsson.
- Fortsätter gängutvecklingen kommer fler mammor att gråta över sina förlorade söner.

Det tredje reportaget handlar om kampen om förortstorgen, där en del av killarna har sina idoler Kartellen i mp3-spelarna, andra försöker hitta andra vägar. Hamid är en sådan, han vill inte längre spela kriminell.

SÄNDNINGSTIDER
Studio Ett onsdag 1 april kl 17.00 - Kartellen 
Studio Ett torsdag 2 april kl 17.00 - Mamman som anmälde sin egen son
Studio Ett fredag 3 april kl 17.00 - Kampen om torget

Ett längre reportage sänds också på långfredagen kl 16.00 i P1.
FÖRHANDSLYSSNA
Ett utdrag ur reportaget ”Kartellen” som sänds onsdag 1 april kan höras på föjande länk (2’28 min):  http://sverigesradio.se/webbradio/?type=db&Id=1675402&BroadcastDate=&IsBlock=0   

För mer information, vänligen kontakata:

Katarina Gunnarsson, reporter Studio Ett
08-784 71 78
katarina.gunnarsson@sr.se  

Eva Sahlin, pressinformatör P1
08-784 18 52, 070-684 18 52
eva.sahlin@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista