Jakob Hellman ...och stora havet. Omslag: EMI

Jakob Hellman-special i P3 - tjugo år sedan "Vara vänner"

På torsdag sänds ”De sista melodierna”, en specialtimme i P3 om Jakob Hellmans klassiska debutalbum och hittills enda skiva ”…och stora havet” som släpptes 1989 och alltså firar 20 år i år. Programmet, som sändes första gången 2007, har efterfrågats flitigt av många lyssnare.   

Jakob Hellman berättar om demokassetten som förändrade allt, arbetet i studion och vad som hände under och efter uppståndelsen kring debutalbumet. Hellman berättar även om planerna och tankarna kring en eventuell uppföljare. Flera outgivna låtar från Jakobs demokassett hörs också i programmet.

– Skivan är en jättestor del av mitt liv. Det är absurt, det känns rätt konstigt. Det känns som att jag är lyxhustru till skivan – den försörjer mig fast jag inte gör så mycket. Inte helt och hållet, men jag får lite stimpengar. Det är skrämmande behagligt, säger Jakob Hellman i programmet.

– Jakob är en enorm begåvning som bara har försvunnit. Sorgligt, det är så mycket bra musik som skulle kunna komma från honom, säger Magnus Nygren som upptäckte Jakob Hellman.

Jakob Hellman föddes 1965 i Vuollerim i Norrbottens inland. Familjen flyttade senare till Falun där han började spela i olika band. I slutet av 80-talet flyttade Jakob till Stockholm, kort därefter hörde skivbolagsmannen Magnus Nygren hans demokassett och skrev kontrakt med Hellman, då 23 år gammal. Skivan ”…och stora havet” har idag sålt mer än 160 000 exemplar, och säljer fortfarande ett par tusen ex om året. Låtarna ”Tåg”, ”Vara vänner” och ”Hon har ett sätt” släpptes även som singlar. Efter ett par år i rampljuset drog sig Hellman tillbaka, nu bor han i Malmö. 1997 utsåg tidningen Nöjesguiden ”…och stora havet” till den bästa svenska skivan genom tiderna.

”De sista melodierna” − en Jakob Hellman-special sänds i P3 skärtorsdagen den 9 april kl 13.02-14.00.

Programledare är Rickard Nerbe som gjort programmet tillsammans med Simon Andrén, reporter på Aftonbladet.

Pressbild Jakob Hellmans ”...och stora havet”
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/526939_2000_2000.jpg Omslag: EMI

För vidare information, vänligen kontakta:
Maria Anderstam, pressinformatör P3
maria.anderstam@sr.se 
08-784 71 20, 070-293 72 70 

Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".