P3 Dokumentär om baltutlämningen

P3 söndag 26 april kl 18.03

Den 25 januari 1946 utlämnades 146 baltiska soldater till Sovjetunionen. I sista stund begick en lettisk löjtnant självmord på kajen i Trelleborg och en annan lettisk soldat försökte ta livet av sig men misslyckades. Innan utlämningen hade de baltiska soldaterna hungerstrejkat i protest mot den svenska regeringens beslut. Många av dem hade stympat sig. Ytterligare en hade begått självmord och en annan misslyckats fast han tryckt in en penna i ögat.

De betraktades av Sovjetunionen som landsförrädare och skulle straffas för att ha stridit på Tysklands sida i andra världskriget. Själva såg de sig som frihetskämpar. Över hela Sverige var det demonstrationer.

Baltutlämningen har kallats en av de största politiska skandalerna i Sverige efter andra världskriget. Hör bland annat intervjuer med en före detta lettisk soldat som klarade sig från att bli utlämnad, två svenska soldater som tjänstgjorde i lägret strax utanför Eksjö i Småland, en fotograf och författaren P-O Enquist som skrev boken ”Legionärerna”. En dokumentär av Daniel Värjö.