Mega: Möt mobbare och mobboffer - en serie från UR. Foto: Emma Kristina Sahlén/UR

Mega: Möt mobbare och mobboffer i ny dokumentärserie

P3 söndag 19 april kl 7.40 

Hur känns det att sitta instängd på en toalett under rasterna i skolan bara för att man är så rädd för sina klasskompisar? Varför finns det grupptryck och kan det vara synd om den som mobbar? Om dessa frågor och om mobbingens konsekvenser talas det om i den nya serien ”bland mobbare och mobboffer”, som har premiär idag.

11-åriga Blanca Carmona leder programmen som sänds i fem delar med olika teman. Vi får höra skrämmande historier från utsatta barn, men också från dem som har mobbat själva. I varje program talar Blanca Carmona med vuxna experter från till exempel Friends och Bris. De berättar om gruppdynamik, förklarar varför mobbing kan uppstå och ger tips på hur man kan våga vara sig själv. Sist i varje avsnitt finns en krönikör som ger sin personliga historia om hur det kan vara att bli mobbad, eller att mobba. Serien tar också upp det nya ämnet e-mobbning och hur det känns att inte ens få vara ifred när man sitter hemma vid sin dator.

I den första delen ”Vad är mobbing”? berättar flera olika barn om vad mobbing är för dem. Så här beskriver en 12-årig flicka hur hon tänkte när hon mobbade sin klasskompis:

- Jag gillade inte henne. Jag ville vara med de andra men hon kom hela tiden. Så jag mobbade henne, hon fick inte vara med och så. Jag tog hennes vänner ifrån henne. Men vi blev vänner sen. Jag vet inte varför.

Ulrika Lövholm från Friends ger sin syn på vad mobbing egentligen är och vad man kan göra åt det. Hon förklarar att det är offret som bestämmer om han eller hon är mobbad, ingen annan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".