Kulturradion Biblioteket: Angela Carter. Foto: Miriam Berkley

Kulturradion Biblioteket: Angela Carter och Alberte

P1 måndag 20 april kl. 14.03 samt 21/4 kl 18.15

Surrealism. Dystopi. Gotik. Magisk realism. Ja, vad var det egentligen för berättelser hon skrev, den brittiska författaren Angela Carter. Hon var feminsit, marxist, ateist. ”En medelålders kultiverad engelska med mild stämma som svor som en borstbindare när hon blev upprörd.”

Snart kommer hennes sista roman, ”Wise children”, ut på svenska. Där får vi möta de gamla baletthopporna i Brixton, Dora och Nora och deras i allra högsta grad konstruerade familj, man tar vad man har.
Häromåret gavs ”Den nya Evas passion” ut, som handlar om ett USA i sönderfall, sex, sekter och sterila öknar. Angela Carter har blivit en kultförfattare och får ständigt nya läsare, men är relativt okänd i Sverige. Har tiden äntligen kommit i fatt henne, undrar Katarina Wikars.

Bokcirkelns Leif GW Persson, Agneta Klingspor och Anna Hallberg, som gosar med de grundläggande och luddiga begreppen manligt och kvinnligt när de läser ut andra boken i Cora Sandels Alberte-trilogi, ”Alberte och friheten”. Cirkelledare är Marie Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".