Vetandets Värld: Öresund är ett annorlunda vattenområde. Foto: SVT Bild

Vetandets Värld: Öresund - ett speciellt vattenområde med annorlunda djurliv

P1 måndag 25 maj kl 12.10 och kl 23.07

I Öresund möter det salta vattnet från Nordsjön Östersjöns bräckta vatten. Det gör Öresund till ett mycket speciellt vattenområde där växt och djurliv emellanåt är annorlunda från många andra vatten.

I Öresund trivs både abborrar som vill vara i sötvatten och rockor som gillar de salta och ibland kan de båda arterna mötas i sundet.

Öresund har också en egen torskstam. Torsken är en hotad fiskart men i Öresund är den mycket välmående och bestånden är stabila år efter år. Det beror inte minst på att Öresund är ett mycket vältrafikerat farvatten och därför är det inte tillåtet att tråla efter torsk i Öresund.

Öresunds unika förhållanden gör det till ett mycket intressant vatten för marinbiologern. Och forskarna på campus Helsingborg bedriver en intensiv forskning i Sundet en forskning där de i bland tar hjälp av kollegor som vistades i sundet för hundra år sedan.

Medverkande; Anders Nilsson, Per Carlsson och Andes Persson. Marinbiologer på Campus Helsingborg.

Redaktör för programmet är Håkan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".