Klas Torstensson, kompositör. Foto: Micke Grönberg/SR.

P2 Live opera: Operafinal med Vårens tonsättare 2009

P2 lördag 25 april kl 19.15

Klas Torstenssons mångdimensionella och mäktiga opera Expeditionen avslutar Expedition Torstensson och Vårens tonsättare 2009 i Berwaldhallen.

Operan handlar om ingenjör Andrées expedition till Nordpolen och librettot bygger till stora delar på Andrées dagboksanteckningar som bearbetats av tonsättaren. Operan ger betraktaren en gripande berättelse om rädsla, sorg och vanmakt över att inte kunna bestämma om sin egen överlevnad.

Verket uruppfördes i Amsterdam 1999 och fick kritikernas lovord för sina sensationellt välskrivna sångstämmor och sin täta orkestersats. Verket har hittills inte framförts sceniskt.

Expeditionen ges konsertant av Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigent Niklas Willén tillsammans med samtliga sångare från urpremiären.  Rollen som Anna Charlier sjungs av sopranen Charlotte Riedijk, tenoren Göran Eliasson sjunger rollen som Nils Strindberg, barytonen Olle Persson spelar Salomon August Andrée och rollen som Knut Fraenkel sjungs av bas barytonen Mats Persson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".