Operafinal med Vårens tonsättare 2009

Klas Torstenssons mångdimensionella och mäktiga opera Expeditionen avslutar Expedition Torstensson och Vårens tonsättare 2009 i Berwaldhallen.

Operan handlar om ingenjör Andrées expedition till Nordpolen. Librettot bygger till stora delar på Andrées dagboksanteckningar som bearbetats av tonsättaren.

I Expeditionen får vi följa August Andrée och hans medhjälpare Nils Strindberg och Knut Fraenkels sista äventyr tillsammans då de försöker överleva i Arktis utan tillräckliga resurser. Operan ger betraktaren en gripande berättelse om rädsla, sorg och vanmakt över att inte kunna bestämma om sin egen överlevnad.

Verket uruppfördes i Amsterdam 1999 och har även spelats konsertant i Sverige och Norge. Kritiker har överöst operan med lovord för sina sensationellt välskrivna sångstämmor och sin täta orkestersats. Verket har hittills inte framförts sceniskt.

Expeditionen ges konsertant av Sveriges Radios Symfoniorkester och dirigent Niklas Willén tillsammans med samtliga sångare från urpremiären.

Rollen som Anna Charlier sjungs av sopranen Charlotte Riedijk, tenoren Göran Eliasson sjunger rollen som Nils Strindberg, barytonen Olle Persson spelar Salomon August Andrée och rollen som Knut Fraenkel sjungs av bas barytonen Mats Persson.

Konserten ges lördag den 18 april kl 15.00

Konsertintroduktion lördag kl 14.00: Klas Torstensson är en av våra mest kända tonsättare. Hans verk beställs regelbundet från konserthus både i Sverige och utomlands. En timme före lördagens konsert berättar han om verket och hur han kom på idén att göra en opera av polarexpeditionen med det tragiska ödet. Alla besökare med giltig biljett till konserten är välkomna.

Under hela april har Berwaldhallens besökare möjlighet att se fotografier och andra utställningsföremål från den riktiga Expeditionen. Berwaldhallen har fått förmånen att låna dessa unika föremål från Polarcenter i Gränna.

Konserten spelas in och sänds i SR P2 lördag 25/4 kl 19.15

Nytagna pressbilder publiceras ca två timmar efter konserten på:

http://sverigesradio.se/press/bilder/bwh/090418/

Kontakt för mer information:
Diana Esposito
Marknadskoordinator
08-784 51 08
diana.esposito@sr.se

Karin Adolfsson
Försäljningschef
08-784 51 12
karin.adolfsson@sr.se