P4 Granskar: kamphundar

P4 söndag den 26 april kl 13.03

Gunnar Gramnes bakom nyheterna.
Lena rastade sin lilla pudel när en lösspringande sk kamphund attackerade och slet sönder pudeln. Hör Lena berätta om den dramatiska händelsen som bara är en i en lång rad av kamphundsattacker. Den farliga hunden hade varit med på en dressyrkurs. Kursledaren ville att hunden alltid skulle vara kopplad och bära munkorg. Ägaren struntade i rekommendationerna och nu sitter hans hund inlåst i väntan på dom om framtiden.

Farliga hundar borde jämställas med skarpladdat vapen, anser dressören och en ny dom ger honom rätt.

Vi har fått en ny tillsynslag om hundar som dock inte förbjuder vissa raser. Det är hundägaren som är ansvarig för sin hund, menar lagen. men det finns många människor som inte kan handskas med sin farliga hund, hävdar landets mest meriterade polishundförare, Leif Carlsson som är expert på sk kamphundar.

Svenska Kennelklubben har fått mycket kritik för att man bara bryr sig om utseendet, inte hundarnas mentala hälsa. Hör klubbens expert på sk kamphundar, Hans Rosenberg. P4granskar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".