Kjell Albin Abrahamson. Foto: Mattias Ahlm/SR

Direktsänd 1:a maj-morgon med Kjell Albin Abrahamson: gäst Mona Sahlin

P1 fredag 1 maj kl 08.05

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, som ska förstamajtala i Lund och Malmö, börjar dagen hos Kjell Albin Abrahamson. Vilken funktion fyller arbetarrörelsens högtidsdag har 2009, och hur viktig är uppslutningen just denna första maj för partiet och dess sammanhållning?

Dessutom medverkar: 
Jonas Frykman, välkänd etnologiprofessor från Lund, berättar om det opolitiska svenska majfirandet med rötter långt tillbaka, och historikern Magnus Olofsson om tidigare okända arbetatruppror på skånska gods redan på 1800-talet.

Hillevi Larsson, socialdemokratisk riksdagsledamot och högt upp på partiets EU-valsedel, kommer också och berättar om hur tungt de europeiska frågorna kommer att väga i hennes förstamajtal i Helsingborg och Trelleborg.

Som motvikt medverkar två borgerliga ledarskribenter, liberalen Heidi Avellan från Sydsvenskan och centerpartisten Lars J Eriksson från Skånska Dagbladet. Den sistnämnde är dock välvilligt inställd till institutionen 1 Maj som sådan (”jag är från Eskilstuna”).

Flera av Kjell Albins kollegor bland utrikeskorrarna medverkar också och berättar vad som händer på 1 Maj där de bor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".