Anna Josephson med två hjärnhalvor. Foto: Johan Bergmark

Med materialkänsla för hjärnan

P1 torsdag 23 april kl 12.10

Anna Josephson är hjärnforskare och tidigare hjärnkirurg och skriver en bok till unga om hjärnan. Hon vill med den lära dem hur ömtålig och viktig hjärnan är. Hon tycker att ”materialkänslan” för hjärnan saknas bland de unga numera.

- De tror att hjärnan håller för väldigt mycket, säger Anna Josephson. Om man under sin uppväxt hela tiden ser filmer där man slår ner människor eller sitter hela nätterna och spelar datorspel där man skjuter ihjäl fienden som sen kan ställa sig upp, då rubbas känslan för liv och död och hel och trasig.

Hjärnan är hela människan, resten av kroppen är bara bestick för att ta sig fram, enligt henne. Boken ”Hjärnspark” handlar en hel del om vad våld mot hjärnan ställer till med, men handlar också om droger och alkohol och hur lätt hjärnan blir kidnappad av sådant. Den är en del i en kampanj som heter ”Akta huvudet!” som startar i höst och riktar sig mot skolungdomar.

I programmet berättar Anna Josepson om hur en hjärna egentligen känns, ”som stelnad mannagrynsgröt”, en konsistens som var vardag för henne i hennes tidigare arbete som hjärnkirurg.

Foto: Johan Bergmark

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".