P3 Dokumentär: Hans Scheike och hans kvinnor

P3 söndag 10 maj kl 18.03

En man med grått midjelångt hår och yvigt skägg blev sommaren 1988 känd som ledare för Sexsekten. Den då 64-årige Hans Scheike levde i ett polyamoröst förhållande med fyra kvinnor på en gård i Bergslagen. I en slags gröna-vågen-anda livnär de sig på kursverksamhet för personlig utveckling och smisk på stjärten som en förlösande terapimetod. För vuxna.

Men bakom kulisserna döljer sig även en annan verklighet. Under våren 1988 sätter Scheikes kvinnor in en annons i tidningen: ”Vill du ha en sommar med åsnor och lärdomar?”  Mamman till två elvaåriga tvillingflickor nappar på idén och en dag i juli får tjejerna ta tåget från Stockholm till Kopparberg för att åka på vad de tror ska bli ett åsneläger.

Men på gården finns bara en 13-årig flicka, inga andra barn. Och det utlovade ridlägret blir långt ifrån vad de tänkt sig. Så de rymmer. Springer rätt ut i skogen. Livrädda. Många timmar senare hittas de av en bärplockare och hans dotter. Flickorna gråter när han frågar vad de gör där, mitt ute i skogen.

I polisförhör berättar barnen vad de varit med om. Hans Scheike och hans kvinnor har utsatt dem för misshandel och sexuella övergrepp. Och när polis och åklagare börjar nysta i fallet visar det sig att de här flickornas berättelser bara är toppen av ett isberg.

P3 Dokumentär berättar om Hans Scheike och hans kvinnor. Ett program av Ida Lundqvist.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".