Michail Jurowski dirigerar veckans opera. Foto: www.michail-jurowski.com

P2 Live opera : "Marie Victoire" - Respighis bortglömda opera återupplivas

P2 lördag 9 maj kl 19.50

Den italienske tonsättaren Ottorino Respighi komponerade sin fjärde opera ”Marie Victoire” 1912-13. Premiären skulle ha ägt rum i Rom 1915 men den ställdes in, troligen på grund av att handlingen kretsar kring den tumultartade franska revolutionen och därför ansågs riskfylld med tanke på den instabila politiska situationen i Europa. Först 89 år senare fick den sin premiär. Nu sätter Deutsche Oper Berlin upp den och P2 direktsänder premiären.

Amerikanska sopranen Takesha Meshé Kizart gör rollen som Marie Victoire. Marie och maken Maurice (Markus Brück), som tillhör den franska lågadeln, arresteras av jakobinerna 1793. Då Marie tror att maken redan avrättats inleder hon ett förhållande med den rojalistiska rebellen Clorivière (German Villar) och ett triangeldrama utvecklas. Michail Jurowski dirigerar Deutsche Opers kör och orkester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".