Östersjöfestivalen 2009 - Fred och försoning

Årets Östersjöfestival går i fredens och försoningens tecken. World Orchestra for Peace spelar för första gången i Sverige under ledning av Valery Gergiev.

Ensemblen består av de främsta musikerna från orkestrar i 40 länder. Samma dag hålls ett seminarium om kulturen som förenande kraft i samhället. Samtalet leds av Camilla Kvartoft från P1 Morgon.

Den 28 augusti startar den sjunde upplagan av Östersjöfestivalen. Festivalen inleds av Sveriges Radios Symfoniorkester tillsammans med den tidigare chefsdirigenten och festivalen konstnärlige ledare Esa-Pekka Salonen.

Invigningsprogrammet består av Igor Stravinskys Oedipus rex och europapremiären av Esa-Pekka Salonens Violinkonsert.

Konsert i Fredens och försoningens tecken
Den 1 september i år är det 70 år sedan andra världskrigets utbrott. Denna minnesdag gästas festivalen av Sinfonia Varsovia från Polen som framför bland annat Brahms Symfoni nr 2. Dessutom ges en konsert i Storkyrkan med unga musiker från Ryssland, Tyskland och Polen.

Sverige-Finland 200 år
I år uppmärksammas även Märkesåret 1809, ett vägskäl i Sveriges och Finlands historia. Sveriges Radios Symfoniorkester kommer under ledning av John Storgårds att bjuda på en sprakande galakonsert som direktsänds i SVT.

WWF: s Östersjöseminarium
Samordningen av Östersjöländernas miljöarbete är en av Östersjöfestivalens hörnpelare. Världsnaturfonden WWF har varit samarbetspartner sedan starten 2003.

Östersjöfestivalen är ett viktigt forum för WWF:s internationella östersjöarbete. Det sedvanliga Östersjöseminariet arrangeras i år den 2 september på Finlands ambassad. Då samlas speciellt inbjudna beslutsfattare och nyckelpersoner inom politik, myndigheter och näringsliv för att diskutera utmaningar och lösningar för Östersjöns miljöproblem.

Brysselsatellit
Östersjöfestivalen kommer i år att gästspela i Bryssel på uppdrag av regeringen med anledning av Sveriges ordförandeskap i EU. Sveriges Radios Symfoniorkester och Radiokören genomför en minifestival med höjdpunkterna från årets festival.

I dag lanseras Östersjöfestivalens nya hemsida:
www.balticseafestival.com 

Här presenteras programmet och historien om Östersjöfestivalen och de musiker och dirigenter som framträder under festivalen. Uppdateras kontinuerligt med ny information.

Sveriges Radio P2 blir festivalkanal
Under Östersjöfestivalen förvandlas Sveriges Radio P2 till en festivalkanal. Flera av programmen har Östersjötema och i stort sätt alla konserter kommer att sändas i direkt.

Norra Europas viktigaste musikfestival
Östersjöfestivalen är en av norra Europas största och viktigaste musikfestivaler. Kombinationen av klassisk musik, ledarskap och miljöengagemang har gjort att festivalen har fått ett stort genomslag. För programmet svarar dirigenterna Esa-Pekka Salonen, Valery Gergiev och konserthuschefen Michael Tydén.

SR Berwaldhallen tackar alla samarbetspartners som gör festivalen möjlig.

För mer information:
Diana Esposito
Marknadskoordinator
08-784 51 08
diana.esposito@sr.se

Karin Adolfsson
Försäljningschef
08-784 51 12
karin.adolfsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".