Plånbokens programledare Agneta Redell. Foto: Stina Gullander

Plånboken: Deklarationsspecial

P1 onsdag 29 april kl 10.03

Sambon är allergisk mot hundar och nya bostaden behövde saneras, får man dra av saneringskostnaden? Hur deklarerar man andelslägenheten egentligen? Kan man redan nu skriva sig i sommarstugan, dit man tänkt flytta efter pensionen, och göra avdrag för dubbelt boende? Och kan en student göra avdrag för kurslitteraturen?

Annika Creutzer, chefredaktör för privatekonomisajten Pengar 24 och Björne Sjökvist från Skatteverket svarar på lyssnarnas deklarationsfrågor så här inför 4 maj då deklarationen ska vara inlämnad.

Några andra experter som jobbar för högtryck är redovisningskonsulterna. Plånboken har besökt företaget Revisorskan, där stressnivån är skyhög, för att höra om vad som får företagare att våndas inför deklarationen. Plånboken har också varit på informationsmöte för att bena ut vad några av årets deklarationsnyheter innebär för oss deklaranter.

Och så gör vi en ansats att reda ut vad det innebär att begära uppskov istället för att betala sin skatt när man sålt bostaden. 

Programledare: Agneta Redell 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".