Sommar i P1 presenterar: Finalisterna i Lyssnarnas Sommar

600 personer sökte – 10 har valts ut av Sommarredaktionen. Nu är det lyssnarna som bestämmer vem som sommarpratar 15 juli. Finalisternas bidrag finns för lyssning och röstning på sverigesradio.se/sommar

- Det är ett starkt startfält i år också. Det ska bli jättespännande att se vem som blir lyssnarnas favorit, säger Bibi Rödöö, projektledare för Sommar i P1.
- Jag hoppas att så många som möjligt går in på hemsidan nu och lyssnar och röstar!
Omröstningen pågår mellan 29 april och 19 maj. Vinnaren presenteras 27 maj och sommarpratar 15 juli. Här är de tio kandidaterna, pressbilder finns på sverigesradio.se/press/bilder/lyssnarnassommar2009/ :

1. Gör jag vad jag vill? – Hampus Perhamn, 24 år, Nybro, Kalmar
- Det skakar mig, hur skört livet är. Kroppen är bara som ett tunt skal. När jag står där vid obduktionsbordet tänker jag att jag kan göra precis vad jag vill med mitt liv. Men gör jag det? Hampus Perhamn studerar till läkare i Umeå. När Hampus deltog i sina första obduktioner så ställdes mycket i hans världsbild på ända.

2. Den avhoppade djurrättsaktivisten – Anna Ebenmark, 30 år, Häggenås, Östersund
- Aktionen skulle vara avslutningen på en lång kampanj mot djurförsök. Nu skulle dom jävlarna få! Aktionen blev tuffare än jag tänkt men jag vågade inte hoppa av.
Anna Ebenmark greps efter aktionen mot djurförsöksanläggningen. Det blev vändpunkten i hennes liv. 

3. Rock’n’roll-minnen – Håkan Nilsson, 53 år, Ljusne
- Alla började slåss, blodet sprutade och jag har aldrig sett något så hemskt! Det kunde ha slutat illa - om det inte varit för musikens makt.
När Håkan Nilssons band Guitar 66 skulle spela i Saxtorp i Skåne bröt knuttekriget ut. Håkan Nilsson, eller ”Ljusne-Håkan” som han ofta kallas, vill berätta om musikminnen och om livet och drömmarna i industriorten Ljusne i Hälsingland.

4. Min son kallar sig miffo – Ann-Sophie Forsell Öhrn, 39 år, Fagersta
- Vår son kallar sig ibland ett miffo, ett vandrande jävla miffo utan hjärna, som inte kan tänka själv. Han vill att jag ska hjälpa honom att ta sitt liv ibland, för att göra slut på allt. ”Snälla mamma hjälp mig!”
Ann-Sophie Forsell Öhrn är mamma till Sam, 10 år, som har diagnosen ADHD och Asperger.

5. En busschaufförs betraktelser – Jimmy Jansson, Stockholm
- Förbi mig passerar människa efter människa. Alla åker den här morgonen med mig. De lägger sina liv i mina händer när jag kör dem i SL-bussen. Men ingen av dem ser mig i ögonen. Inte en enda. Varför?
Jimmy Jansson är busschaufför, ibland flygvärdinna och studerar även till präst.

6. Göte i Baren – Göte Fridholm, 68 år, Malmö
- Jag ser fortfarande fram emot att gå till jobbet, nyduschad och rakad, efter 35 år. Det ni!
Alla känner Göte, Göte i baren. Efter 35 år i baren så har barmästaren Göte Fridholm en hel del att berätta. 

7. Engelsk jämtska i Uppland – Helen Atkinson, 55 år, Almunge
- Jag kom till Sverige som immigrant för 37 år sen,  från England. Trots det känner jag mig inte som svensk men inte som engelsk heller. Jag har levt i ett Sverige som är främmande för de flesta storstadsbor.
Helen Atkinson vill berätta om sin livsresa och sitt Sverige och om ett liv där cancern nu också blivit en del av vardagen.   

8. Om min syster – Henrik Annemark, 36 år, Malmö
- Hon dansar - till den dova, skvalpande rytmen från vår diskmaskin. Flickan heter Lollo. Hon är min storasyster och diskmaskinsdansen är ett barndomsminne. På den tiden var jag irriterad på att hon inte kunde begå äldstasyskonets obligatoriska snedsteg så att jag slapp. I dag inser jag att hon ändå lärt mig mer än någon annan.
Henrik Annemarks storasyster Lollo har en utvecklingsstörning. Henrik är uppväxt i en överklassmiljö, där man lätt kan få konstiga tankar om vad som är viktigt i livet.

9. Minneslucka – Ulrika Sandén, 35 år, Södra Sandby, Lund
- När vi satt i baren så undrade han ”Hur känns det att dejta en namne till ditt ex?”. Men hur kan han veta? Mina tankar snurrade. Ar det en galning? Eller hade vi setts förut? 
Ulrika Sandén lever med minnesluckor. Problemen började efter en hjärntumörsoperation. Hon vill prata om minnets betydelse för nuet och om att leva med ett dolt handikapp.

10. Om motorer och livsval – Christer Smeds, 35 år, Västerfärnebo, Sala och Umeå
- Mekanikern var toppen på skapelsens krona och allra högst stod bilelektrikern. Han kunde finliret som gjorde allt möjligt. En bilelektriker hade svaret på världens alla gåtor. Han var utsänd till folket - från framtiden. En sån skulle jag bli! Christer Smeds gick Fordonsgymnasiet och skulle lära sig det alla riktiga män kunde – att meka själv. Nu utbildar han sig till psykolog vid Umeå universitet.

Pressbilder Lyssnarnas Sommar 2009: sverigesradio.se/press/bilder/lyssnarnassommar2009/  
För mer information, vänligen kontakta:

Bibi Rödöö, projektledare Sommar i P1
bibi.rodoo@sr.se
08-784 13 61, 0708-999 821

Ola Hemström, producent Lyssnarnas Sommar
ola.hemstrom@sr.se
0702-21 46 33
Eva Sahlin, pressinformatör P1
eva.sahlin@sr.se
08-784 18 52, 070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista