Monica Zetterlund, en av de artister som medverkade i "Jazz under stjärnorna". Foto: SVT Bild.

P2 Arkiv jazz: Jazz under stjärnorna

P2 tisdag 19 maj kl 21.30 och onsdag 20/5 kl 12.30

Lars Westin letar guldkorn från förr i Sveriges Radios arkiv. Denna vecka presenterar han det legendariska radioprogrammet ”Jazz under stjärnorna”, som sändes direkt från Solliden på Skansen. Vi hör det allra första programmet från 6 juli 1959, producent och presentatör är Olle Helander.

Bland artisterna finns en ung Monica Zetterlund i början på sin karriär, och dessutom gästspelar tenorsaxofonisten Stan Getz, ackompanjerad av pianisten Jan Johansson, basisten Georg Riedel och trumslagaren Joe Harris.

I det nästan 50 år gamla programmet finns inte bara stjärnor på estraden. Under femtiotalets sista del blommade intresset upp för världsrymden. Det hade att göra med kapplöpningen på rymdforskningens område - Sovjet och USA försökte överträffa varandra, vilket skulle kulminera i den amerikanska månlandningen sommaren 1969. Vi gör en avstickare till observatoriet på Råö på Västkusten, där Nils Dahlbeck rapporterar om radiobrus från fjärran planeter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista